З настанням тепла Вінниця почала потопати у диму від спалювання неорганічного сміття, листя та гілля. У попередні осінньо-весняні сезони городян вже інформували про те, що подібні відходи вивозить разом із побутовим сміттям підприємство «ЕкоВін». Цієї весни поки що мало хто з вінничан використав цю можливість і найкращим способом позбавитись від торішнього листя обрав саме спалювання. Втім, ці дії можуть зашкодити не лише здоров’ю людей, а й їх гаманцю, адже за спалювання листя передбачається штраф від 340 до 1360 гривень для громадян і від 850 до 1700 гривень для суб’єктів підприємницької діяльності.

Для того, аби припинити спалювання сміття, у Вінниці з 6 квітня буде створено п’ять мобільних груп, до складу яких увійдуть представники інспекції по контролю за благоустроєм та санітарним станом Вінниці, районних адміністрацій та Асоціації органів самоорганізації населення. «Кожна група матиме людей, які уповноважені складати як відповідні приписи, так і відповідно до статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення протоколи, які передбачають сплату штрафу», – розповідає начальник інспекції по контролю за благоустроєм та санітарним станом м. Вінниці Василь Гайовик.

Мобільні групи працюватимуть на території міста щодня. Особливо пильно будуть відслідковуватись території приватного сектору наприкінці дня (коли люди повертаються з роботи) та у вихідні. Окрім постійного патрулювання ці бригади будуть отримувати інформацію про спалювання сміття від відділу оперативного реагування «Цілодобова варта» і одразу виїжджатимуть на місце.

Згідно «Правил благоустрою території м. Вінниці» мешканці приватного сектору зобов’язані прибирати тротуари, прибудинкові території, впорядковувати зелені зони на території домоволодіння та біля неї на відстані п’яти метрів. Справжні господарі з настанням тепла вже розпочали це робити. Але є й такі, хто не соромиться куп сміття біля своїх парканів. З такими також працюватимуть представники мобільних бригад. Ще одне порушення правил благоустрою, яке часто зустрічається у приватному секторі, - складування за межами приватних територій будівельних матеріалів: відсіву, піску, щебеню, цегли, дров тощо. Це також тягне за собою адміністративну відповідальність.

Контролювати ситуацію із спалюванням листя та гілля мобільні групи будуть щонайменше до середини квітня. Якщо буде необхідність, то їх роботу буде подовжено. Щодня зібрана інформація буде аналізуватись і надаватись секретарю міської ради Сергію Моргунову, який безпосередньо координуватиме діяльність мобільних груп та триматиме це питання під особистим контролем. Вінничани, яким докучає дим, можуть скаржитись за телефоном «Цілодобової варти» 15-60.

Загалом у місті на цьому тижні розпочнуться вже традиційні загальноміські суботники. Минулого року прибирати зелені зони та прилеглі території виходили працівники різних підприємств та організацій, зокрема і працівники виконавчих органів міської ради. Під час весняних і осінніх суботників у місті було зібрано і вивезено 1760 м3 листя і сміття та сім машин гілля.

Після зими на зелених зонах назбиралось чимало відходів життєдіяльності людини. Повідомити про стихійні сміттєзвалища вінничани можуть на сайті «Моя Вінниця», перейшовши за посиланням http://www.myvin.com.ua/ua/consideration/garbage.html. Окрім цього, на сайті приймаються також пропозиції щодо організації спільно з комунальними службами суботників.

Для довідки
При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря потрапляє біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовини. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, приміром, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких для людини є отруйними. Саме вони, як правило, стають причиною першіння в горлі та кашлю. Особливо погано почуваються ті, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти. Вкрай небезпечним є вплив диму на організм дітей дошкільного і молодшого шкільного віку.


Переглядів: 4286
Поширень: 0