У зв’язку з літніми канікулами у розпал туристичного сезону значно збільшилась кількість пасажирів з дітьми, та на жаль багатьом доводиться відмовити у пропуску через державний кордон України, оскільки документи на дитину оформлені не вірно. Саме з причин роз’яснення населенню через засоби масової інформації порядку перетину державного кордону в управлінні у справах преси та інформації облдержадміністрації відбулася прес-конференція начальника відділення організації та технології прикордонного контролю, відділу прикордонного контролю штабу Могилів-Подільського прикордонного загону Михайла Гриневича.

За його словами основними причинами неправильного оформлення документів на дітей вважається відсутність осіб, які супроводжують дітей, неправильно завчасно оформлені документи батьками (опікунами), доручення завірене нотаріусом, яке надає право на перетин кордону, щоб попередити випадки незаконного вивезення дітей із зловмисними намірами.

«Одна справа не пропустити через кордон дорослу особу з причин власного незнання правил перетинання кордону, інша не пропустити дитину, з вини дорослих, чим можна зіпсувати літні канікули» - відзначив прикордонник.

За підсумками оперативно службової діяльності Державної прикордонної служби України у 2010 році через кордон України на ділянці відповідальності Могилів – Подільського прикордонного загону було не пропущено майже 300 дітей, а у першому півріччі 2011 нараховується порядка130 дітей.

Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57, фізична особа, яка не досягла 16 років, має право виїхати з України, лише за згодою батьків (опікунів), а також в їх супроводі або в супроводі тих осіб, які ними уповноважені. Разом з тим, фізична особа, яка досягла 16 років, має право вільно, самостійно виїжджати за межі України.

З метою попередження випадків незаконного вивезення дітей за кордон та недопущення батьками прорахунків щодо оформлення документів на дітей, прикордонники Могилів-Подільського прикордонного загону рекомендують ознайомитись з відповідними положеннями.

Для довідки:

Перелік документів які повинні мати особи, що супроводжують неповнолітнього громадянина України, під час слідування за кордон׃

  • паспорт особи, яка супроводжує дитину
  • проїзний документ дитини
  • нотаріально завірена згода обох батьків

В яких випадках нотаріально завірене доручення одного з батьків замінюється іншим документом?

У випадку наявності оригіналів або нотаріально завірених копій:

  • свідоцтва про смерть одного з батьків;
  • рішення суду про позбавлення батьківських прав одного з батьків;
  • рішення суду про визнання одного з батьків зниклим безвісті;
  • рішення суду про визнання одного з батьків недієздатним;
  • рішення суду щодо надання дозволу на виїзд за межі України громадянина, якому не виповнилося 16 років без дозволу та супроводу одного з батьків;
  • довідки відділу запитів актів громадського стану, що данні про батька вписані за згодою матері згідно частини 1-ї статті 135 Сімейного кодексу України (у разі виїзду дитини за кордон у супроводі самотньої матері);
  • якщо 1 з батьків є громадянином іншої держави, або особою без громадянства, що підтверджує запис про батька у свідоцтві про народження дитини;
  • коли в паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким прямує дитина, або в проїзному документі дитини є необхідний запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про зарахування на консульський облік в дипломатичному представництві України за кордоном.

Відомості про дитину вносяться в паспорті:

  • Інформація про дітей, які виїжджають за кордон разом з батьками (законними представниками), заносяться в закордонний паспорт батьків.
  • На дітей віком від 5 до 18 років, які виїжджають разом з законними представниками, надають фотографії, які вклеюються в данні паспорта (проїзного документа).Фотокартки надаються незалежно від віку дитини.

Проїзний документ дитини:

  • у випадку виїзду дитини за кордон оформляється проїзний документ, який надає право на виїзд - в’їзд в Україну та є посвідченням неповнолітньої особи громадянина України під час перебування за її межами.

Проїзний документ оформляється на три роки або до моменту виповнення дитини 18-річного віку.

 

 


Переглядів: 11114
Поширень: 0