Найбільше отруєнь виникає внаслідок споживання блідої поганки, хоча реєструються випадки, пов`язані з вживанням таких видів, як рядовка тигрова, шампіньйон жовтошкірий, строчки, гриб-парасолька цегляна-сіро-червона, опеньок несправжній та ін.

Якщо Ви все ж таки відправилися в ліс, то обов`язково врахуйте наступне:

  • ніколи не збирайте гриби, які не знаєте;
  • якщо гриб викликає щонайменший сумнів, краще не кладіть його до кошика;
  • прагніть шукати і збирати губчасті гриби - „білі", „бабки", „моховики" і т.п. У наших широтах серед них найменша кількість отруйних;
  • якщо Ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб, перш ніж починати готувати страву або робити заготовки;
  • перед приготуванням страв з грибів, їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;
  • не вживайте сирі грибів;
  • перед приготуванням будь-якої страви, гриби відваріть кілька разів у підсоленій воді (бажано не менше трьох) впродовж 10-15 хвилин;
  • готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, не більше 24 годин, в емальованому посуді;
  • не давайте гриби маленьким дітям;
  • ніколи не застосовуйте „домашні" методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок, вони, окрім помилок, нічого не дають.

Якщо вже трапилася біда і ви відчуваєте себе погано або відмітили підозрілі ознаки у своїх близьких, перш за все промийте шлунок водою з марганцем і відразу ж викликайте "швидку допомогу". Незважаючи навіть на можливе тимчасове полегшення, негайно зверніться до найближчої лікувальної установи. Пам’ятайте, чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.


Переглядів: 4705
Поширень: 0