Круглий стіл з обласними осередками політичних партій влаштувала Вінницька обласна організація Громадський центр "Форум".

Громадські діячі та політики активно обмінювались в\'їдливими репліками. На зразок:

  • Бути гарною українською жінкою, ще не значить автоматично стати депутатом парламенту!
  • А бути гарними чоловіками, не значить стати гарними депутатами!
  • Шукайте багатого коханця. Три мільйони - і ви в Верховній Раді!

Попри такі напівжарти, актуальність проблеми окреслила координатор проекту, голова вінницької обласної громадської організації Громадський центр «Форум» Софія Мельник.

- Україна має надавати рівні права і можливості своїм громадянам незалежно від статі, - сказала Софія Мельник. - Одне з наших міжнародних зобов\'язань - збільшення кількості жінок у парламенті до 30%. Та й як член ОБСЄ, якщо ми хочемо лишатись у цій структурі, маємо зберігати паритетність прав чоловіків і жінок в усіх сферах життя, у т.ч. і в політиці.

На круглому столі оприлюднили результати моніторингу офіційних веб-сайтів політичних партій щодо їх гендерної політики.

Висновки не втішні. Не зважаючи на офіційні заяви щодо збільшення кількості жінок у виборчих списках, партії не мають особливих правил відносно висування та реєстрації таких кандидатів у депутати. В статутах партій залишаються непрописаними положення про збільшення кількості жінок у керівних органах партій. Більшість партій не публікують інформацію про кількість жінок у складі своїх осередків. Інформаці про "жіноче крило" політичних партій важко, чи взагалі неможливо знайти на офіційних веб-сайтах.

Втім, самі політики не вважають, що стоять на заваді жіночим амбіціям.

- Мені здається, що такі ініціативи мають йти в першу чергу від жінок, - говорить голова Вінницького осередку "Фронту Змін" Сергій Кудлаєнко. - А вже завдання політичних сил, закрема нашої, зробити все можливе, щоб ці жінки мали можливість себе реалізувати. В нашій організації майже 35% - жінки, і серед голів районних осередків їх частка - 21%. Більше того, ми прагнемо керівні партійні посади в районах відавати саме жінкам. Бо за нашими аналітичними дослідженнями, ефективність і відповідальність роботи жінок на цих посадах набагато вище.



Переглядів: 4294
Поширень: 0