- Рішення балотуватися приймалося непросто, ухвалене було спільно з командою, яка багато років працювала і працює у Вінниці, яку знають вінничани - сказав Олександр Домбровський 13 серпня на своїй першій прес-конференції у якості кандидата в нардепи.

Безумовно, говорячи про команду, він мав на увазі Петра Порошенка, Григорія Заболотного, Олексія Порошенка та усіх, хто готовий підставити своє плече вінничанам і вміти брати на себе відповідальність.

- Ми йдемо до парламенту не від тієї чи іншої партії, йдемо командою, яка багато років працювала у Вінниці і області, з перевіреними людьми, йдемо лобіювати і захищати інтереси Вінниці і Вінницької області, - наголосив Олександр Домбровський.

Якраз 10 років тому він став міським головою Вінниці. Тепер сміливо може стверджувати: у місті над Бугом «руїну було подолано» ще 10 років тому.

- 10 років – це певний рубіж, який дає можливість аналізувати, який шлях ми пройшли, робити певні висновки і приймати потрібні рішення, щоб рухатись вперед. Думаю, мало хто вже пам’ятає 2002-й рік, коли те, що у Вінниці буде гаряча вода сприймалося, як обіцянка, яка ніколи не буде реалізована. Думаю, мало хто пам’ятає, як нам доводилось наводити у Вінниці лад: підмітати, бо сміття літало по всьому місту, а дороги були настільки «розбомблені», що їх ремонтували фактично відбійними молотками. Пройшло 10 років напруженої праці і ми сьогодні маємо фантастичне місто, яке може претендувати на адміністративну столицю і не тільки Подільського краю, має великий потенціал.

Згадав Олександр Домбровський, як 2003-го року разом з однодумцями у «величезних депутатських баталіях» народилось рішення побудувати найсучасніший мікрорайон «Поділля». Далеко не всі тоді позитивно сприйняли і підтримали ці плани: хтось казав, що це бажання подерибанити землю, хтось просто не вірив у такі сміливі й амбітні, як на той час, заяви. Нині ж у мікрорайоні будуються сучасні школи та дитячі садочки.

- Я згадую, з якою зневірою багато хто відносився до моєї ідеї почати ремонт і відновити Вінницький аеропорт, який був практично розвалений і залитий водою, і дуже приємно, що сьогодні, хай небагато, але прилітають літаки, хай нечасто, але з Вінницького аеропорту вінничани мають можливість полетіти на відпочинок чи у відрядження. Мені приємно було почути, що в цьому році кількість пасажирів, які пройшли через вінницький аеропорт вдвічі перевищує кількість 2011-го року. Хай складно, але динаміка йде вперед. Я згадую 2003-й рік, коли, будучи міським головою, я написав Генеральному консулу Республіки Польща в Одесі пропозицію від Вінницької міської ради відкрити консульство у Вінниці. Саме тоді ми починали велику програму по європейській інтеграції. Це тоді було сприйнято, як фантастика, яка ніколи не може бути реалізована. Сьогодні, дякуючи потужній роботі і міського голови Володимира Гройсмана і тодішнього голови обласної ради Григорія Заболотного і позиції Домбровського, як голови облдержадміністрації, нам вдалося зробити неможливе: виграти дуже серйозну боротьбу, серйозний міжнародний тендер по відкриттю Генерального консульства саме тут у Вінниці.

Вдалося тоді відкрити у Вінниці і відділення рахункової палати на декілька регіонів, і Апеляційний адміністративний суд. Це все робилося для того, щоб Вінниця, як потужний регіональний лідер, мала можливість адміністративного і регіонального впливу. Нині ж і місто, і область, каже Олександр Домбровський, потребують серйозної консолідації зусиль в тих органах влади, які формують державну політику, ухвалюють стратегічні рішення.

- Дуже професійний, стратегічний досвід, який має Вінниця, потрібно закріпити на законодавчому рівні у Верховній Раді. В умовах концентрації адміністративних і фінансових ресурсів у Києві ми повинні створити дуже потужне лобі для захисту і розвитку місцевого самоврядування. Я завжди був і залишаюсь прихильником того, що не тільки відповідальність повинна бути на рівні міст і регіонів, а й можливість, в першу чергу фінансова, для розвитку тієї чи іншої території. Я абсолютно переконаний, що сьогодні реалізовувати політику нового регіонального розвитку ми повинні не тільки в Донецькій області і не тільки на Сході України… Я переконаний, що досвід, наприклад, страхової медицини, який має Вінницька міська рада, дозвільних центрів, створених у Вінниці, потребують узагальнення і реалізації на рівні усієї держави. Є дві моделі місцевого самоврядування: міста і сільської громади. Нам потрібно, щоб обидві ці моделі були ефективними. Те, що робить Вінницька міська рада і міський голова, - це найбільш ефективна формула для того, щоб відповідна територія динамічно рухалась вперед. Такі приклади у нас є і по сільських територіальних громадах. Але їм потрібен належний фінансовий ресурс.

Що ж до секретів виборчої кампанії Олександра Домбровського, то кандидат (до речі, не вперше) розчарував любителів «смаженого»: жодних «виборчих воєн» у Вінниці не буде. Провести кампанію команда Домбровського намагатиметься так, щоб не було соромно після виборів.

- Я не буду ремонтувати двері чи вікна, або ж роздавати подарункові набори. Ми спробуємо людям нагадати про те, що нашій команді вдалося зробити, переконати, що Вінниці і Вінницькій області потрібна серйозна законодавча підтримка. Якщо ми хочемо мати європейську Україну, ми повинні мати європейські закони. Ми не можемо затягувати з прийняттям тих законів, які країні потрібні сьогодні, інакше країна буде відставати. А до кожного з кандидатів я ставлюсь з великою повагою. З багатьма у мене є історія наших добрих стосунків. Я переконаний, що ми будемо проводити кампанію в такий спосіб, щоб ми залишалися друзями і після 28-го жовтня, незалежно від результатів виборів. Для нас дуже важливо, щоб усі вінничани, які пройдуть по мажоритарних округах, по партійних списках, об’єдналися не на партійній основі, а на основі захисту інтересів Вінниці і вінничан на рівні Верховної Ради.

Злободенне питання «адміністративного ресурсу» Олександра Домбровського, звісно, турбує, однак, у Вінниці, переконаний кандидат, влада до такого методу не вдаватиметься.

- З моєї точки зору, тут за останні 2,5 роки вдалося зберегти демократичний, чесний дух. Я абсолютно переконаний, що у Вінниці як проголосують, такі результати виборів і будемо мати. Чого, на превеликий жаль, не можу сказати про райони Вінницької області. Я був дуже серйозно вражений виборами 2010 року, коли ми балотувалися до обласної ради, тим тиском, який був з боку влади. Але ще більше я був здивований позицією тих, хто до 2010 року був з однієї сторони партійних барикад і тільки влада помінялась – переметнулись на іншу сторону. Я думаю, бажання зраджувати і бігати з табору в табір - це набагато більша загроза, ніж використання адміністративного ресурсу.

Під час прес-конференції Олександр Домбровський представив журналістам керівника свого виборчого штабу, багаторічного однодумця Валерія Коровія, та довірену особу Олександра Козяра, який теж уже десять років працює в команді Домбровського.

Обоє підтвердили: стратегія виборчої кампанії їх кандидата полягатиме в тому, що виборець міста Вінниці – це людина з європейськими цінностями, яку не можна купити за кілограм гречки. Хоча б із-за того, що це - приниження людини і людської гідності.

- Виборча кампанія буде зорієнтована на діалог з кандидатами у депутати, на діалог з вінничанами. А всі спроби нечесної гри будемо виявляти і припиняти, - сказав Олександр Козяр.

Зрештою, Олександр Домбровський розкрив і головний лозунг своєї виборчої кампанії: «За вінничан, а не проти політичних конкурентів». І запевнив: команда Домбровського – Порошенка – Заболотного залишається відкритою. В тому числі й для кандидатів, що балотуються від інших округів Вінниччини.



Переглядів: 5416
Поширень: 0