18 серпня ЦВК завершила реєстрацію кандидатів у депутати в загальнодержавному багатомандатному та в одномандатних мажоритарних округах. Однією з тенденцій парламентської виборчої кампанії 2012 року є участь у виборах кандидатів-«двійників», тобто однофамільців відомих політиків. За результатами аналізу постанов ЦВК виявлено 30 виборчих округів, в яких балотуються «двійники». За допомогою цієї технології виборці можуть бути введені в оману та переплутати в день голосування рядок з кандидатом, якого підтримують. Технологія застосована проти 43 кандидатів.

Політична географія "двійників"

Найбільше кандидатів однофамільців (по троє) зареєстровано у 4 одномандатних виборчих округах: №80 – три Волкови, № 98 – три Бойки, № 122 - три Козаки, № 225 - три Пархоменка. В ряді округів зареєстровано по кілька пар однофамільців. Так, на Київщині у 92 виборчому окрузі є по два Гудзенки, Світовенки та Титаренки, у 91 виборчому окрузі - по два Бойки та Поплавські, а у 98 окрузі - два Міщенка та два Поліщука. Також «багаті» на однофамільців виборчі округи Луганської області: № 104 (2 Василенка, 2 Шаповалови, 2 Гончарови), № 108 (2 Мошенських, 2 Тернікови), № 109 (2 Макарови, 2 Медяники). У окрузі № 160, що на Сумщині зареєстровано по два кандидати з прізвищами Білоус та Нога, а в 191 окрузі Хмельницької області - по два кандидати Шпаки та Бондарі.

Політична географія "двійників"

Хоча відомо, що це є технологія неконкурентної боротьби, однак правових методів протидії їй немає. Тому ЦВК зобов\'язана була зареєструвати усіх «двійників», які подали повний пакет необхідних документів та усі достовірні відомості. Цікавим фактом є і те, що серед осіб, які мали намір балотуватися у одномандатних округах до ВРУ були й 7 осіб з непогашеною судимістю за вчинення умисного злочину. Після проведеної перевірки ЦВК відмовила цим громадянам у реєстрації.



Переглядів: 4371
Поширень: 0