Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», якби вибори до Верховної Ради України відбувалися на початку вересня 2012 року, то 40% опитаних однозначно взяли б у них участь, ще 34% – скоріше взяли б участь. Найвищий рівень мобілізації фіксується на Заході та в Центрі країни.

Серед прихильників партій найбільшу готовність брати участь у виборах висловили симпатики Свободи, Партії регіонів, Батьківщини та КПУ. Найнижча готовність – серед «невизначених» та прихильників партії Н.Королевської «Україна – Вперед!».

РЕЗУЛЬТАТИ:

Якби вибори до Верховної Ради України відбувалися на початку вересня 2012 року перемогу здобула б Партія регіонів, яку підтримують 26,3% опитаних, які мають намір брати участь у виборах. Дещо менше (22,6%) опитаних проголосували б за Батьківщину.
12% підтримують партію УДАР В.Кличка, 10,8% – за Комуністичну партію, 4,1% – Свободу, 3,7% – партію Н.Королевської «Україна – Вперед!». Ще близько 1% виборців підтримали б Нашу Україну, 0,6% – Радикальну партію О.Ляшка. Решту партій – понад 2%, не визначились – 16,6%.

ТЕНДЕНЦІЇ:

  • Останні кілька місяців стабільно додає Партія регіонів: з 20% – у липні до 25% – у серпні та до 26% – у вересні. Також дещо додали партія УДАР та Комуністична партія.
  • Натомість рейтинги Батьківщини, які були стабільні протягом цього періоду, у вересні зменшились з 26 до 23%. Не демонструють тенденцій до росту партія Свобода та «Україна – Вперед!». За останній місяць дещо зросла кількість «невизначених» – з 15 до 17%.
  • Таким чином, якщо у серпні розрив між Партією регіонів та Батьківщиною становив +2 на користь опозиції, то у вересні – вже +3 на користь Партії регіонів.
  • За Об’єднану опозицію ВО Батьківщина готові голосувати близько 40% виборців Заходу, чверть – Центру, кожен десятий – на Сході і Півдні.
  • Партія регіонів має найвищу підтримку на Сході і Півдні (понад 40%), кожен п’ятий підтримує її в Центрі, кожен десятий – на Заході. Комуністи додали майже вдвічі в Центрі, де їх підтримує кожен десятий, найбільша підтримка КПУ залишається на Півдні та Сході, де їх підтримує майже кожен п’ятий виборець.
  • УДАР найбільше підтримують на Заході та в Центрі, також партія додала на Півдні та Сході, партію Н.Королевської «Україна – Вперед!» стабільно більше підтримують в Центрі, Свободу – на Заході.
  • «Невизначених» стабільно фіксується більше на Сході країни, там же, найменше охочих голосувати на виборах 28 жовтня 2012 року.

Якби вибори Президента України відбувалися на початку вересня 2012 року перемогу у І турі виборів здобув б В.Янукович, якого підтримують 25,9% опитаних, які мають намір брати участь у виборах.

14% опитаних проголосували б за Ю.Тимошенко, 9,6% підтримують В.Кличка, 8,5% – А.Яценюка, 7,8 – П.Симоненка, 3% – Н.Королевську, 2,9% – О.Тягнибока, 2,1% – С.Тігіпка, 1,9% – А.Гриценка, 1,1% – В.Ющенка, 0,9% – В.Литвина. Ще понад 2% підтримали б іншого кандидата, маже 6% – не підтримали б жодного з кандидатів, не визначились – 14,1%.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 1200 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,8%, для значень близьких до 30% - не більше 2,6%, для значень близьких до 10% - не більше 1,7%

Терміни проведення дослідження: 1 – 11 вересня 2012 р.

Через обмеження вибірки до 1200 респондентів додатковий розподіл на Донбас і Північ не проводився, відповідно макрорегіони були ущільнені до чотирьох:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька

Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Черкаська, м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська

Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Запорізька, Миколаївська, м. Севастополь

Схід: Дніпропетровська, Харківська, Донецька, Луганська



Переглядів: 4289
Поширень: 0