Нагадаємо, вінницький 11-ий округ, який зараховують до гарячої десятки «проблемних», відрізняється від інших тим, що тут має місце конфлікт між двома кандидатами, які позиціонують себе як представники демократичного табору - незалежним кандидатом Олександром Домбровським та кандидатом від об’єднаної опозиції Наталією Солейко.

Голова комісії Сергій Сітарський ще за декілька днів до виборів був довіреною особою кандидата Наталії Солейко і учасником провокаційних акцій проти Олександра Домбровського. Постанови про скасування реєстрації С. Сітарського, як довіреної особи Н. Солейко, і його призначення головою комісії ЦВК ухвалила в один день – 24 жовтня.

Однак йому очевидно так і не вдалось вийти з ролі довіреної особи одного з кандидатів і зайняти безпристрасну позицію при підрахунку голосів, що призвело до гострої ситуації на окрузі. Під тиском С. Сітарського комісія 29 жовтня відхиляла одну за одною вимоги кандидата Домбровського щодо перерахунку голосів по окремим дільницям. В момент, коли на дільниці виникло аварійне відключення світла, протоколи та бюллетні з дільниць приймались С. Сітарським практично одноосібно. Як виявилось пізніше, в приміщенні, де вони зберігались і яке знаходилось під його контролем, були пошкоджені коробки з бюлетенями. При цьому всупереч вимогам членів комісії припинити введення сумнівних протоколів , голова комісії закрився у приміщенні серверної. Коли комісія проголосувала рішення щодо його відсторонення від обов’язків, взагалі вдався до силового протистояння, заважаючи його віддрукувати і переслати в ЦВК. А після цього зник з приміщення комісії з ключами і печаткою.

- Я не перший рік беру участь у роботі різних виборчих комісій, але таку ганьбу бачу вперше, – коментує ці події член ОВК Майя Мельниченко. – Усього цього могло б не бути, якби голова комісії Сергій Сітарський з самого початку дотримувався букви закону. Вночі після дня голосування голова підходив потихенько до кожного члена комісії і казав: «Як мені тебе шкода, ти падаєш з ніг, йди поспи кілька годин». Так він розпустив практично всю комісію. Особисто мені він сказав відпочивати з 4-х до 9-ти. В 9 годин вечора я з’явилась в окружну комісію, застала таку ситуацію: голова і три члена комісії галопом ведуть прийом. Якщо вдень ми ретельно перевіряли кожну комісію, так звану «арифметику», передавали на сервер і коли підтверджувалось, що документи в порядку, ми ставили печать, відпускали комісію і запрошували наступну, то вночі, коли було 4 людини приймались так: заходять – коробку оглянули, обв’язали і – вперед… Потім вимкнулось світло. Сказали, що без світла ми не маємо права приймати документи. Нам принесли ліхтарик, при якому голова зачитував документи. Що там було, я не бачила, бо що можна було побачити при ліхтарику і телефоні?

Олександру Домбровському довелось добиватись перерахунку голосів через Вінницький окружний адміністративний суд, який прийняв відповідне рішення 1 листопада. Комісія відповідно до рішення ЦВК приступила до його виконання уже з новим головою Ольгою Стадник.

Як повідомляють з Вінниці, комісія провела перерахунок уже майже по 10 дільницям та усунула допущені неточності. Таким чином, ситуація на 11-ому ОВК повертається в правове поле.



Переглядів: 4666
Поширень: 0