8 лютого Вищий адміністративний суд України ухвалив рішення позбавити депутатських повноважень двох народних депутатів – позафракційного Олександра Домбровського, обраного у Вінницькому окрузі №11 та Павла Балогу, обраного в окрузі №71 на Закарпатті ( який написав заяву про вихід з фракції Партії регіонів після нетривалого там перебування). Цим самим рішенням суд зобов’язав ЦВК провести повторні вибори на цих двох округах.

Позбавлення судом депутатських повноважень Домбровського і Балоги

Як з’ясувалось, своє рішення суд прийняв за позовом до Центрвиборчкому екс-нардепа, лідера Партії захисників Вітчизни Юрія Кармазіна та ще двох маловідомих позивачів - Євгена Угляя і Анатолія Дацького.

«Депутатів уже можна призначати»

Першим про це судове рішення, назвавши його неконституційним, на своїй сторінці у мережі «Facebook» повідомив народний депутат Віктор Балога.

«Уперше в історії України, в неконституційний спосіб у законно обраного депутата повноваження відбирає суд, а не народ, який їх надав. Тому вибори в цій країні перетворилися на чисту формальність, бо депутатів уже можна “призначати” в судах. І ви знаєте, це вже не політика. Це навіть не юриспруденція. Це розбірки, в які втягують державу і народ. А до “суддів” питань немає – весь світ уже побачив, що судова гілка влади в Україні відсутня», – написав Віктор Балога.

А партія “Єдиний центр” заявила, що відстоюватиме правду всіма доступними методами, зокрема у Європейському суді з прав людини. Про це йдеться у зверненні партії до глав дипломатичних представництв в Україні, глави Європейського парламенту Мартіна Шульца, президента ПАРЄ Жан-Клода Міньйона, єврокомісара з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле.

Чотири місяці – як п’ять днів…

Рішення Вищого адмінсуду про позбавлення депутатських мандатів Павла Балоги і Олександра Домбровського суперечить цілій низці норм чинного законодавства, – вважає заступник голови ЦВК Андрій Магера.

- По-перше, строк звернення до суду щодо дій ОВК про підсумки голосування і дій ЦВК про результати виборів в мажоритарному окрузі становить 5 днів за Кодексом адміністративного судочинства. Цей строк пропущений давно. Уже 4 місяці минуло від дня голосування. По друге, після реєстрації депутатів і закінчення строку на судове оскарження обидва депутати склали присягу у ВР і набули повноважень народних депутатів України. Цей момент у юридичній площині є незворотним, – наголосив Андрій Магера.

Крім того, він нагадав, що підстави дострокового припинення повноважень народного депутата України є чітко визначені в статті 81 Конституції. Таких підстав лише 6.

- Стаття 81 Конституції передбачає, що повноваження народних депутатів України припиняються одночасно з припиненням повноважень Верховної Ради України.
Повноваження народного депутата України припиняються достроково у разі:
1) складення повноважень за його особистою заявою;
2) набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;
3) визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім;
4) припинення його громадянства або виїзду на постійне проживання за межі України;
5) смерті.

Рішення про дострокове припинення повноважень народного депутата України приймається більшістю від конституційного складу Верховної Ради України.

У разі невиконання вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності повноваження народного депутата України припиняються достроково на підставі закону за рішенням суду, – нагадав Андрій Магера конституційні норми.

«Рішення суду абсолютно суперечить логіці і перебуває поза межами правового поля»

Повністю погоджується із Андрієм Магерою щодо наявності лише 6-ти вичерпних причин позбавлення депутатів повноважень і Комітет виборців України. Його голова Олександр Черненко каже, що це рішення Вищого адміністративного суду не матиме практичних наслідків.

- Я не думаю, що воно автоматично зупинить повноваження цих депутатів. Думаю, будуть подальші політичні та юридичні суперечки. Тобто, це швидше елемент морально-психологічного тиску, який навряд чи завершиться позбавленням мандатів цих депутатів, – заявив Олександр Черненко агентству «Інтерфакс-Україна». – Взагалі незрозуміло, звідки взялась ця справа, оскільки навіть якщо було відповідне подання, то суд не мав права його розглядати.

На думку Олександра Черненка, дане рішення ВАСУ з’явилося у зв’язку з тим, що Павло Балога і Олександр Домбровський не увійшли до провладної більшості в парламенті.

- Я вважаю, що це рішення суду абсолютно суперечить логіці і перебуває поза межами правового поля в Україні.

За словами Олександра Черненка, дане рішення ВАСУ є першим прецедентом, коли суд скасовує повноваження депутатів, які вже склали присягу.

- Не Верховна Рада, а саме суд. Тобто, в Україні таких прикладів не було, і думаю, що ця справа небезпечна саме створенням такого прецеденту, адже, якщо ці депутати будуть позбавлені мандатів, то тоді можна буде зробити це і з будь-яким іншим депутатом, – наголосив голова КВУ.

Він також вважає, що з цього приводу слід очікувати чергової негативної реакції Європейських структур.

«Претензія на Нобелівську премію в галузі права»

Про прецедент, яким влада відпрацьовує механізм впливу на незручних їй парламентарів, говорили, коментуючи рішення ВАСУ, й політологи та народні депутати від опозиційних сил.

Наприклад, лідер Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк причиною цього рішення називає те, що депутати, яких суд, ніби то, позбавив повноважень, відмовились вступати до фракції Партії регіонів.
В ефірі програми «Справедливість» на телеканалі «Інтер», Арсеній Яценюк, зокрема, сказав, що таким чином керівництво провладної партії залякує депутатів.

- Чесний український суд відібрав мандати у двох депутатів – і за що? Один, Павло Балога вийшов з фракції Партії регіонів, а другий (Олександр Домбровський – Ред.) не захотів вступати у фракцію Партії регіонів, – зазначив Яценюк.

Винаходом з претензією на Нобелівську премію в галузі права назвав рішення ВАСУ нардеп від опозиції Анатолій Гриценко.

«Безпрецедентне рішення, такого в Україні ще не було. Жоден з президентів, «папєрєдніков» Януковича не додумався, хоча кожен з них теж по-своєму ненавидів неслухняних депутатів і взагалі парламент. Вищий адміністративний суд, ясна річ, на чолі із донецьким суддею, сьогодні позбавив мандатів двох депутатів. Прізвища (Домбровський і Балога-брат) у даному випадку значення не мають. Бо цей шлях – карати тих, хто не йде у стійло ПР – порушуючи усі писані й неписані норми права, є квитком в один кінець, до авторитаризму й диктатури. Чи розуміє Янукович, що після всього цього їх самих очікує, коли вони стануть папєрєднікамі?», – написав Анатолій Гриценко на своїй сторінці у «Facebook».

«Сьогодні забирають повноваження Балоги і Домбровського, а завтра нанесуть удар по всіх опозицйних силах»

«Те, що Вищий адмінсуд “забрав” (у відверто незаконний спосіб) депутатство у Павла Балоги та Олександра Домбровського – це не просто чергове свавілля з боку влади. Це відповідь на тиск опозиційних сил щодо персонального голосування кнопкодавів -регіоналів. В такий спосіб влада показує,що вона позбавлятиме депутатства на свій розсуд,без жодних законних підстав, і в такий спосіб зменшуватиме чисельність опозиційних сил. Хто б як не ставився персонально до Балоги і Домбровського, повинен зрозуміти – зараз потрібно встати не просто на їхній захист, а на захист парламентаризму, який розтоптує Партія Регіонів. Бо сьогодні забирають повноваження Балоги і Домбровського, а завтра намагатимуться шантажувати решту, а значить нанесуть удар по всіх опозицйних силах», – коментує рішення суду позафракційний народний депутат Олесь Доній.

- Це сигнал влади тим депутатам, яким намагаються диктувати умови: якщо не заженемо вас у більшість, будемо й по відношенню до вас так діяти. Це – ще одне підтвердження, що у влади немає більшості, – вважає нардеп-«свободівець» Ігор Мірошниченко.

В ефірі ТВі він, зокрема, зазначив:
- Ми зайвий раз переконуємось, що судів у нас сьогодні не існує, судова система в ручному режимі керується Банковою, керується Партією регіонів і так званою більшістю, яка сьогодні застосовує всі механізми, щоб продемонструвати, що парламент підкоряється Банковій.

- Депутати Олександр Домбровський і Павло Балога, щодо який суд ухвалив безпрецедентне рішення, тут ні до чого, – вважає екс-нардеп, вінничанка Катерина Лук’янова.

- Один постраждав через заяви і поступальний рух брата в бік від лінії влади. Другий, в якості показу картинки «і так може бути» перед виборами в Києві. Думаю ті, кому насправді ці рішення призначалися, їх прекрасно зрозуміли. Питання в тому, що далі? Як виходити з ситуації? Які будуть висновки? І ще. Державна і політична машина завжди була жорстокою, але в даному випадку хотілося б підтримати тих, хто постраждав від такого рішення. Ми забуваємо, що за літерами в тексті стоять живі люді. Вони пройшли вибори, отримали мандат. Питання про законність або незаконність можна обговорювати до того, як депутат прийняв Присягу. Ну і головне. До судів відношення в суспільстві вже давно неоднозначне. Боюся, що після прийняття ще й цього рішення, довіри до судів стане ще менше, – написала Катерина Лук’янова на своїй сторінці у «Facebook».

- В чому провинилися ці двоє народних депутатів? – запитує парламентар від Вінниччини, член фракції «Батьківщина» Микола Катеринчук. – У тому, що один вийшов з фракції регіонів, а другий не увійшов туди. Ми дожили до часу, коли суд визначає, кому бути депутатом, кому ні. І це називається об’єктивна судова система?

А колега Миколи Катеринчука по опозиційній фракції Володимир Ар’єв навіть запропонує парламенту ухвалити постанову про звільнення суддів ВАСУ, хоча розуміє, що вона буде незаконною. На своїй сторінці у «Facebook» він пояснив:

«Юридично, постанова матиме таку саму силу, як і це рішення суду. Власне, перекладаю: суддова гілка влади суттєво перевищила свої повноваження і втрутилися у справи законодавчої. Ще простіше: відбулася пряма узурпація. Тому: ТАКІ рішення ТАКОГО суду ми не визнаємо», – наголошує Володимир Ар’єв.

За його словами, це – прецедент і дуже поганий. Таким чином можна тепер позбавити мандата будь-якого депутата.

- Фактично, суд вирішує за народ. Ми отримали підтвердження того, що якщо підконтрольні Банковій суди будуть писати необхідні рішення, то ніяка Конституція, ніякі закони не працюють. Таким рішенням влада фактично була узурпована судівською гілкою.

«Позбавлення депутатства Балоги та Домбровського є загрозою українському парламентаризму»

По-різному пояснюють рішення ВАСУ про позбавлення депутатства двох народних обранців відомі в Україні політологи, однак дуки про те, що рішення продиктоване законом, почути поки не вдалося.

- Незаконне рішення Вищого адміністративного суду України, що позбавив мандатів двох депутатів позафракційників – це маневр влади, покликаний відвернути увагу від питання персонального голосування у парламенті, – вважає директор соціологічної служби “Український барометр” Віктор Небоженко.

- Це ж старовинна тактика Партії регіонів – відвести увагу від серйозної проблеми. Саме на такий ефект в першу чергу розраховано це рішення ВАСУ. На цьому тлі питання персонального голосування, підняте сьогодні опозицією та пресою, відійде далеко на другий і третій план, – каже Віктор Небоженко.

Крім того, на думку політолога, на Домбровському і Балозі відпрацьовується механізм “висмикування” з парламенту найактивніших депутатів.

Загрозою українському парламентаризму назвав рішення ВАСУ політолог Володимир Фесенко.

- Позбавлення депутатства Балоги та Домбровського є загрозою українському парламентаризму та стане критикою на адресу влади з боку Європи. Позбавлення мандата через декілька місяців після обрання – це абсолютно нове явище, яке може надати нових рис до руйнування українського парламентаризму і знову зробить українську владу напередодні набуття асоціації в ЄС об’єктом критики, – вважає Володимир Фесенко.

На його думку, судове рішення «абсолютно штучне, це черговий приклад вибіркового правосуддя… Це є певною засторогою та впливом на депутатів-мажоритарників».

«Незалежна і об’єктивна позиція народного депутата сьогодні не влаштовує багатьох…»

Тим часом народний депутат Олександр Домбровський на своїй сторінці у «Facebook» подякував усім за добрі слова і моральну підтримку.

«Думаю, сьогодні, поки що, рано робити системні висновки щодо антиконституційного рішення ВАСУ. Обіцяю, що я дам відповідь на всі запитання.
Але ще раз офіційно заявляю, що я НІКОЛИ і НІКОМУ не давав жодних обіцянок вступати до будь яких фракцій: ні провладних, ні опозиційних. Ні до виборів, ні під час виборів, ні після. Я обіцяв вінничанам бути незалежним депутатом і захищати їх інтереси, а не інтереси партій і фракцій. І я ВИКОНАВ свою обіцянку. На жаль, незалежна і об’єктивна позиція народного депутата сьогодні не влаштовує багатьох. І рішення ВАСУ від 8 лютого 2013 року є тому підтвердженням
», – написав Олександр Домбровський.



Переглядів: 8644
Поширень: 0