Із 12-ти євроінтеграційних законів, прийнятих Верховною Радою України, 4 закони не були підтримані Комуністичною партією України, по 2 – ВО «Батьківщиною» і «УДАРом». Лише 1 закон не підтримала ВО «Свобода». Партія регіонів та позафракційні підтримали усі закони, необхідні для підписання Угоди про асоціацію з ЄС до саміту у Вільнюсі.Депутати-мажоритарники Вінниччини не продемонстрували політичної одностайності під час голосування за євроінтеграційні законопроекти. Окрім того, ці депутати не проявляли достатньої публічної активності під час розгляду законопроектів.Такі дані отримала Громадянська мережа ОПОРА після підрахунку результатів голосування фракцій та присутності депутатів під час прийняття євроінтеграційних законів.

Половина законопроектів була ініційована Кабінетом Міністрів України, 5 – Народними депутатами та один – Президентом України (щодо повноважень Рахункової палати).

Каменем спотикання для депутатів став Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення (№2515), за який не голосували три фракції: ВО «Батьківщина», «УДАР» і ВО «Свобода». Документ, розроблений міністерством доходів і зборів, передбачає механізм боротьби з виведенням прибутку підприємств в офшорні зони і країни з низьким рівнем оподаткування. Опозиція стверджує, що законопроект не відповідає нормам і вимогам Організації економічного співробітництва і розвитку, які були покладені в основу законопроекту, та вважає, що Закон дозволяє впливати на внутрішнє ціноутворення, що може негативно позначитися на економічній ситуації.

ВО «Батьківщина» і «УДАР» не підтримали Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства у відповідність з Кримінальним процесуальним кодексом України (№0894), натомість свободівці голосували за прийняття закону.

Комуністична партія України не голосувала за Проект Закону про повторні вибори у 5-ти «проблемних» округах (№2971-Д), за законопроекти стосовно виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України (№2803 і №2990), а також за Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення національного законодавства у відповідність із стандартами Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією (№2802).

Опозиція не одностайно підтримала і Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації (№2731) – лише половина депутатів із опозиційних фракцій підтримали цей законопроект. А за законопроект №2990 (щодо виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України стосовно відповідальності юридичних осіб) не голосували аж 43% депутатів фракції «Батьківщина».

Партія регіонів найсумлінніше голосувала – від 80 до 92% фракції брали участь у голосуванні за кожен із 12-ти євро інтеграційних законів. Лише одна фракція у повному складі голосувала – це ВО «Свобода», яка 100-відсотково підтримала два законопроекти - №2803 і 2802. З тих фракцій, які підтримували законодавчі ініціативи, найменш сумлінною була ВО «Батьківщина» - більше третини опозиціонерів не голосували за 3 законопроекти, трохи більше 20% - ще за 4 ініціативи.

З 7 народних депутатів України, обраних в одномандатних округах Вінницької області, лише депутат М. Джига голосував за усі євроінтеграційні законопроекти. Г. Калетнік підтримав 11 законопроектів та за 1 не голосував. Г. Заболотний підтримав 9, за 1 не голосував та 1 раз утримався. М. Катеринчук голосував за 8 ініціатив. В. Жеребнюк та О. Калетник підтримали по 6 законопроектів, не голосували за 6 і 3 відповідно. Крім того, О. Калетник голосувала проти 2 проектів законів. П. Порошенко підтримав лише 2 законопроекти та не голосував за 5.

Низка народних депутатів України, обраних в регіоні, були відсутні на деяких засіданнях парламенту під час розгляду євроінтеграційних законопроектів: П. Порошенко – 5 разів, М. Катеринчук – 4, О. Калетник та Г. Заболотний – по 1.

Таким чином, депутати-мажоритарники Вінниччини непродемонстрували політичної одностайності під час голосування за євроінтеграційні законопроекти. Окрім того, ці депутати не проявляли достатньої публічної активності під час розгляду законопроектів (виступу на пленарних засіданнях, внесення пропозицій та поправок до законопроектів тощо).

Депутат
Кількість законів
За
Проти
Утримався
Не голосував
Відсутній
Порошенко П.О.
12
2
   
5
5
Катеринчук М.Д.
12
8
     
4
Жеребнюк В.М.
12
6
   
6
 
Джига М.В.
12
12
       
Калетник О.М.
12
6
2
 
3
1
Заболотний Г.М.
12
9
 
1
1
1
Калетнік Г.М.
12
11
   
1
 

 



Переглядів: 4811
Поширень: 0