З такою ініціативою до Кабінету Міністрів України звернувся народний депутат Петро Порошенко після того, як російський уряд вирішив скасувати «нульове мито на газ для України», або так звану «харківську знижку».

Оголошена ціна в розмірі 485 доларів негативно впливає на українську економіку, знижує конкурентноздатність вітчизняних товарів на зовнішніх і внутрішньому ринках, змусить і надалі підвищувати вартість газу для домогосподарств та теплокомуненерго.

Умови контракту 2009 року, зазначив Порошенко, не відповідають ринковим реаліям, що склалися на європейському ринку. Сам контракт підписувався умовах грубого тиску та шантажу Росії по відношенню до України та Євросоюзу.

Судячи за непоодинокими прецедентами, у НАК «Нафтогаз»є всі шанси виграти судовий процес. Європейські компанії отримували в такий спосіб суттєві знижки від «Газпрому».Іноді «Газпром» погоджувався на них,аби уникнути безпосередніх судових розглядів.Як приклад, 2012 року польська газова компанія PGNiGдобилася від «Газпрому» знижки до 15% без жодних політичних умов – та ще й заднім числом.

«В теперішніх умовах, - вважає Порошенко, - коли Росія та її провідні компанії знаходяться під загрозою ще глибших економічних санкцій з боку ЄС, а наша правова позиція є обґрунтованою та бездоганною, саме час добитися справедливості в незалежному суді».
 



Переглядів: 2841
Поширень: 0