Станом на понеділок на офіційному сайті ЦВК був зареєстрований лише список кандидатів у нардепи на позачергові парламентські вибори від "Громадянської позиції (Анатолія Гриценка)" і два мажоритарники, які пішли на вибори по вінницьких округах. У виборчому списку "Громадянської позиції" - четверо вінничан, перший з яких Анатолій Гайструк - №28. По 14-му округу (місто Жмеринка, Барський, Жмеринський, Літинський, Тиврівський райони) кандидатом у народні депутати зареєстрований Борис Мацюк - уродженець села Мартинівка Барського району, який нині проживає у Києві і працює заступником директора ТОВ "Інкор". По 17-му округу (місто Ладижин, Бершадський, Гайсинський, Теплицький, Тростянецький райони) - Василь Романюк, рухівець і голова Теплицької райдержадміністрації. Однак уже найближчими днями офіційний перелік майбутніх кандидатів у народні депутати, у тому числі і від Вінниччини, значно розшириться - минулими вихідними у Києві пройшли з\'їзди і форуми політичних важковаговиків. Зі списками і мажоритарниками визначились у "Батьківщині", "Свободі", "Сильній Україні" Сергія Тігіпка, а також у партії "Блок Петра Порошенка" і у "Народному фронті" Яценюка-Турчинова. Об’єднання чи необ’єднання яких було у центрі політичних новин. Тож хто з вінничан іде на вибори?

Блок Петра Порошенка

Очолив виборчий список "Блоку Порошенка" лідер партії "УДАР" і мер Києва Віталій Кличко. У першій п\'ятірці - Юрій Луценко, Ольга Богомолець, Мустафа Джемільов і екс-мер Вінниці, а нині віце-прем\'єр Володимир Гройсман (він - четвертий у переліку кандидатів). З вінничан у списку також екс-голова облРади і нардеп Григорій Заболотний - №27, екс-нардеп Анатолій Матвієнко - №32, народний депутат від "УДАРу" Геннадій Ткачук - №42, депутат облРади Сергій Кудлаєнко - №63.

Визначились у "Блоці Порошенка" і з мажоритарниками. Так, син Петра Порошенка - Олексій - балотуватиметься у батьковому 12-му окрузі. Знову спробують свої сили як мажоритарники і чинні народні депутати: Олександр Домбровський по 11-му округу, Микола Катеричук - по 13-му. Кандидати по інших вінницьких округах: №14 - голова Літинської РДА Іван Мельничук, №15 - депутат облРади Іван Спориш, №16 - професор кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові Анатолій Савков, №17 - депутат облРади і директор агрофірми "Ольгопіль" Павло Каленик, №18 - бізнесмен і громадський діяч Руслан Демчак.

Народний Фронт

П\'ятим номером у списку "Народного фронту" - вінничанин Андрій Тетерук, комбат батальйону "Миротворець". Замикає першу десятку комбат батальйону "Дніпро-1" Юрій Береза. Загалом, участь командирів добровольчих батальйонів на позачергових парламентських виборах на боці "Народного фронту" вважається сильною стороною цієї політичної сили. Це, на думку соціологів, додасть партії зі старими обличчями кілька додаткових процентів і відповідно збільшити кількість місць у парламенті. Як пише видання "Ліга", наявність комбатів може збільшити підтримку "Народного фронту" з наявних 3,7% до 6-7%, що відповідно трансформується у 20-25 прохідних місць у списку.

Щодо мажоритарників, то на вінницькі округи фронтовики плани поки не озвучували.

"Батьківщина"

Керівник Вінницької обласної організації "Батьківщина" і екс-заступник губернатора Людмила Щербаківська цього разу отримала 35-те місце у партійному списку. Її заступник Владислав Рой - на 62-му місці, депутат облРади і головлікар санаторію "Хмільник" Олександр Галаченко - 116-тий. На минулих парламентських виборах, у 2012-му році, для Людмили Щербаківської було відведено непрохідне, аж 132-ге місце у партійному списку, для Олександра Галаченка - 191-те.
У партійному списку-2014 цього разу також Микола Зелінський, Юрій Іорданов, Олександр Злощинський та Сергій Окуленко.

Щодо мажоритарників від "Батьківщини", то на округи делегували: Наталію Солейко, Сергія Сітарського, Володимира Білоівана, Вадима Кудіярова, Володимира Сіранта, Януарія Шостака і Костянтина Якименка.

"Свобода"

Восьмим у списку кандидатів у нардепи значиться заступник голови ВО "Свобода",міністр екології Андрій Мохник. І хоч його уже давно можна називати киянином, Андрій Мохник народився у Томашпільському районі, тож є нашим земляком.

Голова обласної організації "Свободи" Олексій Фурман - на 26-му місці у списку. А от голову міської партійної організації і депутата міськради Володимира Базелюка визначено кандидатом у депутати по 12-му виборчому округу, по якому від "Блоку Петра Порошенка" балотуватиметься Олексій Порошенко. До речі, про бажання позмагатися за депутатство як мажоритарник на цьому ж 12-му округу уже написав на своїй сторінці в соцмережі і Юрій Павленко (Хорт). Мовляв, незабаром повернеться у Вінницю із АТО і візьме участь у перегонах.

По 15-му виборчому округу від "Свободи" піде Сергій Продан, голова Чернівецької районної організації "Свободи".

"Правий Сектор"

У понеділок прес-центр Правого сектору Вінниччини повідомив, що їх політична сила йде на вибори, а вінничан включено до партійного списку. Так, до списку увійшли: керівник політичної референтури "Правого сектору" Вінниччини Володимир Іващенко, керівник Вінницької міської організації "Правого сектору" Наталія Пульнікова і начальник штабу крайової організації УНСО Андрій Кошубський. Керівник Вінницької обласної організації "Правого сектору" Сергій Чумак піде на вибори мажоритарником по 14-му виборчому округу.

Радикальна партія Ляшка

Повний партійний список Радикальна партія ще не оголошувала. В оприлюдненій першій 12-кі вінничан немає. Однак радикали уже встигли здивувати. Так, головою обласного штабу став Віктор Качур, екс-мер Немирова, якого у 2010-му правоохоронці звинуватили в отриманні майже 2 млн. грн. хабара і який навіть був у бігах. Однак хабарництво екс-меру так і не довели. І на довиборах в облРаду у 2012 році Віктор Качур балотувався у Липовецькому районі як опозиційний кандидат від "Батьківщини". Пам\'ятається, що тоді у Віктора Качура навіть конфлікт виник з кандидаткою від Радикальної партії, мовляв, та підігрувала владі.

15 вересня затвердила список і "Сильна Україна" Сергія Тігіпка. Під №15 у цьому списку йтиме у Верховну Раду екс-губернатор Вінниччини Микола Джига. "Сьогодні-завтра" оголосити партійний список обіцяє і Опозиційний блок, кістяком якого стала Партія Розвитку України і до якого увійшли загалом шість так званих немайданівських партій. Очікуваного об\'єднання ПРУ із ПР так і не відбулося, "регіонали" заявили, що вони взагалі не братимуть участь у дочасних парламентських виборах-2014. Невідомо, як складеться в нинішніх "опозиціонерів" з мажоритарною, але можна очікувати, що у списку Опозиційного блоку знайдеться не останнє місце і для вінничан. Екс-голова облРади і колишній заступник голови обласної організації Партії регіонів Сергій Татусяк нині є заступником голови Національного комітету ПРУ, та й у ПРУ він з собою привів чи не усю свою команду.

Тож далі буде.



Переглядів: 5758
Поширень: 0