Можливо, в мирний і спокійний час для країни новий привід для самопіару Віктора Васильовича тільки б посмішку і викликав. Як тоді, наприклад, коли він, власник елітної квартири площею понад 200 квадратних метрів, оголосив себе борцем з "комунальною мафією". Але в сьогоднішніх умовах від такої гри на болючих темах стає тоскно. Хоча, якщо поглянути на ситуацію з суто холодним розрахунком, відкинувши усілякі там високі матерії щодо суспільної необхідності, вимог Майдану, патріотизму і загалом порядності, тема люстрації для самопіару - саме те, що треба. Та й зрештою люстраційний список-рейтинг за потреби можна дуже вигідно прилаштувати.

Отже. Минулого тижня Віктор Маліновський провів прес-конференцію, де розповів, що декілька місцевих громадських організацій створили люстраційний комітет. І цей комітет має проаналізувати кандидатів у депутати від Вінниччини, які беруть участь у дочасних виборах до парламенту. Кандидатів перевірятимуть за десятьма критеріями, серед яких і ті, що прописані у законі про люстрацію (як-то вимоги по КДБ і ВЛКСМ), і власні - відповідність принципам професійності, патріотизму і порядності, чи переходили з однієї фракції до іншої, чи влаштовували підкуп виборців, чи подавали журналістам неправдиву інформацію та інші. Щоправда, які саме люди перевірятимуть кандидатів у нардепи - секрет. Так і було сказано - секрет.

За словами Віктора Маліновського, свою люстрацію вони проводять для того, аби виборцям легше було розібратися у кандидатах.

- Думаю, що 50% відпаде, - прогнозував результати Віктор Маліновський і пообіцяв оголосити офіційні підсумки уже у понеділок.

Просто під час цієї прес-конференції стало відомо, що Президент України підписав закон про очищення влади. І, нагадаємо, люстраційну перевірку зобов\'язані пройти держслужбовці і працівники правоохоронних відомств. Депутатів і кандидатів у депутати люстрація не стосується (зняття цієї вимоги стало тим компромісом, який взагалі дав можливість ухвалити закон у парламенті, хоча розробники обіцяють доповнити його і внести зміни. - Авт.). Однак непередбачена наразі законом люстрація для представників виборних посад не бентежить Віктора Маліновського. Зате йому дуже не сподобалось запитання: чи віддав він уже кредит, який брав на купівлю своєї квартири, і скільки йому ще залишилось сплатити із позичених у банку 400 тисяч доларів.

- Віддам кредит до 2026 року, - огризнувся Віктор Маліновський. - Вас така відповідь влаштовує?

Однак однією з вимог очищення влади якраз є чиста репутація тих, хто це очищення проводитиме. Тож Мін\'юст, на який покладено виконання закону, люстрацію пройде першим. Цілком закономірне питання: а судді хто? Якщо у "судді" себе записала людина, яка сама не може пояснити походження свого капіталу, якою із завидною регулярністю цікавляться правоохоронні органи і яка ще й не платить за рахунками, то таку до процесів хоч народної, хоч державної люстрації і на гарматний постріл підпускати не можна. Тож питань до люстраторів не менше, а навіть більше, ніж до тих, кого можуть і мають перевіряти. Зокрема, у Віктора Маліновського ще хотілось запитати: чи не хоче він у своєму пентхаусі розмістити кілька сімей переселенців? Площа ж бо дозволяє. Чи не передумав він ще будувати будинок на П\'ятничанській косі біля пляжу, чи, може, уже й продав ту земельну ділянку майже на березі Бугу? Чи викликали його, як і обіцяли, до Господарського суду, де розглядається спір щодо законного власника майна - бази у Зарванцях, одним з попередніх господарів якої був Віктор Васильович. Як там справи з підприємством "Укрводпром", по якому в СБУ були підозри щодо намагання привласнення майже півмільйонного доларового кредиту і засновником якого теж був Віктор Васильович.

…Однак і на перше питання - по кредиту на квартиру - люстратор Маліновський так і не відповів.



Переглядів: 8330
Поширень: 0