17 березня у Вінниці відбувсякруглий стіл на тему «Виборча реформа по-справжньому». Такі дискусії в різних містах України організовуютьсягрупою неурядових організацій у складі Громадянської мережі ОПОРА, Українського незалежного центру політичних досліджень та Інтерньюз-Україна за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем.

Головними спікерами круглого столу у Вінниці стали координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська та аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев.

Також у заході взяли участь помічники народних депутатів, представники громадських організацій та журналісти.

Під час дискусії експерти презентували концепцію нової редакції Закону «Про вибори народних депутатів України» і законодавства про місцеві вибори та обговорили актуальні законодавчі новації для підготовки і проведення виборів відповідно до міжнародних демократичних стандартів.

Виборча реформа по-справжньому

Як відомо, наприкінці листопада 2014 р. фракції парламентської більшості зафіксували в Коаліційній угоді, що протягом 1 кварталу 2015 року буде запроваджено пропорційну виборчу систему з відкритими списками для обрання українського парламенту, а також суттєву зміну законодавства про місцеві вибори до кінця липня. Передбачається, зокрема, запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками для проведення місцевих виборів міських і обласних рад, також проведення виборів міських голів великих міст у два тури за принципом абсолютної більшості.
На думку експертів ОПОРИ, влаштовувати наступні місцеві вибори за старою виборчою системою без суттєвих змін не доцільно. Але важливі законодавчі зміни все ще ухвалено. Відсутність прогресу на шляху виборчої реформи місцевих і парламентських виборів та подальше їх відтермінування можуть призвести до кризи довіри громадськості й експертного середовища до правлячої більшості, до порушення міжнародних зобов’язань, зокрема, перед Євросоюзом, Радою Європи і ОБСЄ, та поставити під загрозу отримання повноцінної міжнародної фінансової і політичної підтримки на шляху реформ.

За словами Ольги Айвазовської, питання наразі не в тому, чи суспільство готове до виборів за новою системою, а в тому, що потрібно впроваджувати нові реформи і приймати нові закони.На її думку, відтермінування реформи підірве довіру громадськості та міжнародної спільноти до нової парламентської коаліції, адже стара система показала свою неефективність та суперечить принципам відкритості, прозорості та інклюзивності.

«З огляду на те, щовибориможутьвідбутисьвосени, часу залишається мало, і ми йоговтрачаємо. Хоча зазначу, голова ВерховноїРадиГройсманпогодився разом з громадськістю таки початипроцесрозробки нового виборчого кодексу», - зазначила Ольга Айвазовська, координатор виборчих і парламентськихпрограм ОПОРИ.

Виборча реформа по-справжньому

Експерти ОПОРИ зазначили, що вважають за доцільне обирати народних депутатів та депутатів місцевих рад за відкритими списками.

Про можливі виборчі системи для місцевих виборів розповів Олександр Клюжев.За його словами, вибори депутатів сільських, селищних, міських рад (крім рад великих міст), районних у місті та районних рад пропонується проводити за мажоритарною виборчою системою з голосуванням у одному або кількох багатомандатних округах, у кожному з яких може бути обрано від 2 до 5 депутатів.Кожен виборець в окрузі матиме один голос. Обраними вважатимуться ті кандидати у депутати, які отримали на свою підтримку найбільшу кількість голосів виборців.

«Така система має ряд переваг порівняно з іншими виборчими системами. Зокрема, у порівнянні з мажоритарною системою відносної більшості в одномандатному окрузі, вона сприятиме зменшенню кількості втрачених голосів», - зазначив Олександр Клюжев.

Також експерти пропонують заборонити або обмежити телевізійну та зовнішню рекламу.

«Під цією забороною мається на увазі те, що в телевізорі депутати мають проводити якісь дискусії, дебати, а не рекламувати себе. Нехай кандидати в депутати ідуть в народ і спілкуються з виборцями», - каже Ольга Айвазовська.

Крім того, пропонується встановити заборону на внесення змін до списків виборців у день голосування. Можливість тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси на місцевих виборах не передбачатиметься.

Експерти наголосили на тому, що процес реформування виборчого законодавства має базуватися на принципах відкритості, прозорості та інклюзивності з ключовою роллю Парламенту і профільного комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, а також із залученням експертного середовища до розробки відповідних законодавчих змін.



Переглядів: 3017
Поширень: 0