Після знайомства з нещодавно оприлюдненими списками членів територіальних виборчих комісій можна дійти висновку, що складу ТВК різних рівнів потрапили як люди з досвідом проведення виборчих кампаній (колишні члени ОВК та ДВК), так і зовсім «свіжі» й недосвідчені кадри.

Що стосується Вінницької обласної виборчої комісії, то її новопризначений голова Роман Журавель, представник місцевої організації партії «Об’єднання «Самопоміч», раніше не був членом ОВК чи ТВК і має лише досвід роботи у дільничній виборчій комісії.

Заступник голови обласної виборчої комісії Олександр Грустілін (донедавна він очолював цю ТВК) є представником місцевої організації партії ВО «Батьківщина». У 2014 році на позачергових виборах Президента він був головою ОВК №12 від кандидата Юлії Тимошенко, на торішніх парламентських виборах був членом 12-ї ОВК від «Батьківщини», а під час виборів народних депутатів у 2012 році працював членом ОВК №11 як представник фракції «Наша Україна – Народна Самооборона».

Секретар Вінницької обласної виборчої комісії Наталя Горбатюк, яка нині включена до складу комісії від місцевої організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», у 2014 році під час парламентських виборів спочатку була членом ОВК №12 від партії «Українська платформа «Собор», згодом вибула і була включена до складу тієї ж комісії вже як представник Соціалістичної партії.

Чимало досвідчених членів територіальних виборчих комісій протягом років залишались «вірними» одній політичній силі. Але є й такі, що за свою «виборчкомівську кар’єру» змінили по кілька партій та кандидатів. Іноді члени комісій за мінливістю своїх політичних уподобань не відстають від деяких нардепів – міжфракційних і міжпартійних перебіжчиків, і кардинальні зміни їхніх «поглядів» (з лівих на праві, з проросійських на партіотичні, з проолігархічних на продемократичні…) подекуди просто дивують.

Наприклад, голова Іліннецької районної виборчої комісії Ігор Сидоренко, включений до складу ТВК від місцевої організації партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», на торішніх президентських виборах був заступником голови ОВК №15 від кандидата Зоряна Шкіряка, під час парламентських вибоів 2014-го був членом ОВК №18 від ВО «Батьківщина», а на виборах Президента у 2010 р членом 15-ї ОВК від Юлії Тимошенко.

Також секретар цієї комісії Наталя Кушнір, представник місцевої організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», раніше працювала в комісіях за квотою хоч і різних, але досить близьких та ідеологічно подібних політсил: у 2012 році під час парламентських виборів вона як член ОВК №18 представляла «Нашу Україну – Народну Самооборону», на президентських у 2014-му була членом ОВК №15 від Петра Порошенка, на торішніх парламентських працювала секретарем ОВК від партії «Українська платформа «Собор».

А от голова Вінницької міської виборчої комісії Дмитро Шевчук (від місцевої організації партії «Народний Фронт») торік під час президентських виборів був членом ОВК №12 від Василя Цушка, у 2012 був головою 12-ї ОВК від партії «Народно-трудовий союз України», на виборах Президента у 2010-му очолював цю ж ОВК за квотою кандидата Віктора Януковича, в під час виборів нардепів у 2006 році був головою ОВК №11 від Соціал-демократичної партії України (об’єднаної).

Жмеринську районну виборчу комісію очолює Алла Булах від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», у 2002 році вона була членом окружкому від Прогресивної соціалістичної партії. А голова Калинівської районної виборчої комісії Галина Тімофєєва, що представляє місцеву організацію «Народного Фронту», на парламентських виборах 2012 р. була головою окружної комісії від «Батьківщини», а на президентських у 2014 році – заступником голови комісії від Сергія Тігіпка.

Також у Калинівській районній виборчій серед членів комісії є Аліна Федорук, яка на минулорічних президентських та парламентських виборах була членом ОВК №13 від, відповідно, Петра Симоненка та КПУ, а нині включена до складу комісії від ВО «Батьківщина».

Заступник голови Тростянецької районної виборчої комісії Наталія Гріщенко, представник місцевого осередку партії «Блок Перта Порошенка «Солідарність» на торішніх президентських виборах була головою ОВК №17 від кандидата Сергія Тігіпка. А секретар Жмеринської міської виборчої комісії Олена Стрелова, від місцевої організації партії «Нова держава», на парламентських виборах 2014 р. була членом ОВК від Комуністичної партії України.

Осередок партії «Християнсько-Демократичний Союз» представляє секретар Вінницької міської ТВК Галина Бардовська. У 2014 році під час президентських виборів вона була членом ОВК №12 від Василя Куйбіди, на парламентських виборах – спочатку від Ліберальної партії, потім від «Собору», а на місцевих виборах 2010 року – від Народної партії.

Член Немирівської районної виборчої комісії Надія Вакарова за квотою осередку президентської партії «Солідарність» на торішніх президентських виборах була головою 16-ї ОВК від Олександра Клименка, а під час виборів народних депутатів у 2014 році працювала членом окружкому №18 від Партії Наталії Королевської «Україна – Вперед!»…

Звісно, такі метаморфози й переходи не варто пояснювати реальною зміною політичних уподобань членів комісій або тим, що якась політсила когось «перекупила». Причина переважно в тому, що грамотні й досвідчені кадри, які не проти взяти участь у такій стресогенній роботі як організація виборів, є великим дефіцитом, особливо у районах. І їх завжди радо «підбирають» чи «перехоплюють» різні партійні осередки, а ще їх іноді буквально вмовляють попрацювати в комісіях представники місцевої влади, на яку покладено обов’язок сприяти проведенню виборів. А коли не вистачає людей, то іноді буває навіть байдуже, кого від якої партії писати.

Цікаво також простежити, звідки набрали досвідчених кадрів для роботи в тервиборчкомах нові політичні сили. Власне, від таких партій як «Об’єднання «Самопоміч», «Українське об’єднання патріотів - УКРОП», «Громадський рух «Народний контроль» чи «Наш край» і члени виборчих комісій на місцевих виборах працюють переважно нові. Але трапляються і люди з певним послужним списком.

Так, головою Шаргородської районної виборчої комісії є Павло Шкварук від місцевої організації політичної партії «Об’єднання «Самопоміч». На парламентських виборах 2007 та 2012 років він був членом ОВК №15 та №13 від фракції БЮТ, а у 2006 році – від партії «Єдина Україна».

Член Тростянецької районної виборчої комісії від «Самопомочі» Валентина Вінгорська у 2010 році на президентських виборах була членом 17-ї ОВК від Юлії Тимошенко. У Шаргородському райвиборчкомі від цієї ж партії Оксана Воловіковська, яка у 2012 році була членом ОВК №15 від партії «Зелена планета».

А член Вінницької міської виборчої комісії від «Самопомочі» Валерій Дяків на торішніх президентських виборах був членом 12-ї ОВК від Петра Порошенка, на виборах народних депутатів у 2014 році в тій же ОВК спочатку від УП «Собор», потім від партії «Політичне об’єднання «Рідна Вітчизна», а на виборах 2012 року – від партії «Русь єдина».

У Жмеринській районній виборчій комісії за квотою осередку партії «Українське об’єднання патріотів - УКРОП» членом комісії є Ірина Мартинюк, яка на минулорічних президентських виборах працювала заступником голови 14-ї ОВК від Олега Тягнибока, а на парламентських була членом комісії від «Собору». А член Жмеринської міської ТВК Тетяна Глушак від партії «УКРОП» на минулорічних президентських виборах була в ОВК №14 від Василя Куйбіди, а на нещодавніх парламентських виборах – від партії Наталії Королевської «Україна – Вперед!»



Переглядів: 3779
Поширень: 0