Лідер політичної партії «Фронт Змін», народний депутат України Арсеній Яценюк вніс до Верховної Ради проект постанови парламенту «Про забезпечення захисту національних інтересів Президентом України та Кабінетом Міністрів України при проведенні переговорів із Російською Федерацією».

Як зазначив Арсеній Яценюк, головним предметом переговорів має стати спільна енергетична політика. Він наголосив, що українська газотранспортна система в жодному разі не може бути розмінною монетою в газових переговорах із Росією. Основою для перемовин із Москвою може бути тільки енергетичний консорціум. «Треба терміново, до 1 травня розпочати переговори з Росією та країнами-членами Євросоюзу щодо створення енергетичної компанії з видобутку, транзиту та реалізації природного газу. Не можна допустити втрати Україною права власності на свою ГТС», - заявив він.

Політик наголосив на необхідності переглянути попередні газові домовленості й добиватися ринкових цін на газ для України та транзит її територією. «Нам однозначно треба знижувати ціну на газ до рівня європейської, тобто не більше ніж 220 доларів за тисячу кубометрів. А також піднімати ставку транзиту газу територією України до рівня не менше ніж 3,4 долара за тисячу кубів на 100 кілометрів та встановлювати ринкові ставки за зберігання газу в газових сховищах», - зазначив політик.

Лідер «Фронту Змін» також наголосив на тому, що авіабудування, електроенергетика і сфера діяльності НАК «Нафтогаз України» є стратегічними сферами країни. «Тому будь-які договори щодо залучення кредитів під ці галузі чи про їх приватизацію мають бути окремо затверджені українським парламентом», - зазначив політик.

Арсеній Яценюк не допускає вступу України до Євразійського економічного співтовариства, тобто Митного союзу. «Ніякого Митного союзу бути не може. Нам потрібне реальне наповнення зони вільної торгівлі, яка існує де-юре, але не затверджена де-факто. Для цього треба укласти поглиблену угоду про зону вільної торгівлі», - вважає він.

Політик пропонує також врахувати, що зміна порядку тимчасового перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України може відбуватися виключно шляхом внесення змін до Конституції України, які мають пройти всеукраїнський референдум.


Переглядів: 2856
Поширень: 0