Таку оцінку новому проекту закону про вибори дав голова Вінницького обласного осередку політичної партії «Фронт змін» Сергій Кудлаєнко. За його словами, антидемократичність нового закону про місцеві вибори очевидна. Адже права вибору позбавляються мільйони громадян, які підтримують альтернативні політичні сили, зокрема, "Фронт змін".

Зокрема, законопроектом вводиться своєрідний «віковий ценз» для партій, які мають право брати участь у виборах. Так у статті 35 зазначається: «Місцева організація партії може висувати кандидатів на місцевих виборах за умови, що відповідна місцева (республіканська в Автономній Республіці Крим, обласна, районна, міська, районна у місті) організація партії зареєстрована в установленому законом порядку не пізніше як за триста шістдесят п\'ять днів до дня виборів».

«Цей законопроект спрямований безпосередньо проти мільйонів прихильників «Фронту змін». Автори законопроекту чудово знали, що лише 18 обласних осередків нашої партії мають змогу взяти участь у виборах за цією нормою, в той час як в партій 31 жовтня 2009 року були зареєстровані десятки та сотні осередків», - зазначив Сергій Кудлаєнко.

Крім цього, Кудлаєнко нагадав, що у новому проекті змін до закону про місцеві вибори влада намагається унеможливити участь у формуванні територіальних виборчих комісій представників партій, які не представлені у Верховній Раді. Так стаття 22 передбачає, що територіальні виборчі комісії формуються за поданнями місцевих організацій представлених у Верховній Раді України поточного скликання політичних партій.

Голова Вінницького обласного осередку «Фронту ЗмінЦ» такж звертає увагу, що законопроект обмежує можливості самовисування на посади депутатів місцевих рад та міських голів. Статтею 35 цього документу передбачено можливість самовисування лише на посади депутатів сільських, селищних рад та сільських, селищних голів.

Важливо й те, що обмежуються права місцевих осередків партій також в частині фінансування виборчої кампанії. Законопроект передбачає, що фінансування витрат на підготовку і проведення виборів здійснюється, зокрема, за кошти власних виборчих фондів місцевих організацій партії. «Далеко не всі місцеві організації партій мають статус юридичної особи, а відтак вони не зможуть відкрити власний виборчий фонд», - сказав Сергій Кудлаєнко.

Кудлаєнко нагадав, що це вже не перша подібна спроба влади закрити двері політичній силі Арсенія Яценюка. Зокрема, в червні минулого року стало відомо про тривалі таємні перемовини між Партією регіонів та БЮТ щодо кардинальної зміни політичного устрою країни (так звана «конституційна змова»). Однією з цілей кулуарних переговорів було не допустити до президентських перегонів альтернативних політиків. Зокрема, йшлося про збільшення мінімального віку кандидатів на посаду президента до 50 років. Нагадаємо, Арсенію Яценюку минулого року виповнилося 35 років.

«На щастя, конституційна змова зірвалася. Однак за кілька місяців до дати голосування та ж група розробників, яка об’єднувала представників БЮТ та Партії регіонів, намагалася внести до закону про вибори глави держави положення, згідно з яким виборчі комісії мали б формуватися винятково з представників політичних сил, представлених у парламенті. Така сама норма міститься в нинішньому законопроекті про вибори. Це не залишає сумнівів про походження нового законопреокту», - наголосив голова обласного осередку «ФЗ».

Сергій Кудлаєнко переконаний, що зміни до виборчого законодавства не мають зворотної сили тож «Фронт змін» матиме змогу взяти повноцінну участь у місцевих виборах. «Конституція України гарантуює право на свободу об\'єднання у політичні партії та громадські організації, а нормативні акти, що звужують конституційні права не мають зворотної сили (ст. 58 Конституції України). Таким чином, зміни до Закону України про місцеві вибори можуть застосовуватися лише до тих місцевих організацій партії, які будуть створені після прийняття відповідних змін до закону».

Прес-служба осередку Політичної партії
«Фронт Змін» Арсенія Яценюка


Переглядів: 3092
Поширень: 0