«Від статусу вчителя, викладача, наставника залежить майбутнє національної системи освіти», - зазначив Арсеній Яценюк. На його переконання, їхній статус повинен бути високим, і статті держбюджету повинні це підтверджувати. Тільки тоді наставник здатний виховати вільного, всебічно розвиненого громадянина.

«Я виріс у родині викладачів і добре знаю специфіку цієї роботи», – підкреслив лідер «Фронту Змін». За його словами, влада продовжує згубну практику – заощаджує на педагогах, не виконуючи вимоги законодавства. Зокрема, відомо, що основою для розрахунків зарплати бюджетникам повинна бути мінімальна заробітна плата. Однак на практиці все розраховується не з «мінімалки», а з першого тарифного розряду, який зараз на 300 грн нижчий за мінімальну зарплату.

«У результаті молодий вчитель із вищою освітою отримує сьогодні лише на 50 грн більше, ніж шкільна прибиральниця», – зазначив Арсеній Яценюк.

Політик нагадав про те, що ще наприкінці травня звернувся до прем\'єра та президента з вимогою підвищити до належного рівня зарплати бюджетникам, насамперед– учителям.

На його переконання, гроші для цього в бюджеті є. Зокрема, це 3 млрд грн, які не враховані у показнику зростання ВВП у Законі «Про державний бюджет України на 2010 рік». А також ще майже три з половиною мільярди – це дотація НАК «Нафтогаз України», потреба в якій, згідно з публічними заявами прем’єра Азарова, відпала після підписання харківських угод.

«Проте влада не просто проігнорувала мою вимогу, а й взяла зобов\'язання перед МВФ заморозити зарплати працівникам бюджетної сфери в наступному році, а також на середньострокову перспективу», – зазначив політик. Він запевнив, що «Фронт Змін» робитиме все, щоб не допустити цього.

Також Арсеній Яценюк зазначив, що відмова влади від реформи, яка передбачала перехід до 12-річної школи, не вирішила жодної проблеми. «Підручників як бракувало, так і бракує, вчитель як отримував за свою працю копійки, так і отримує», – наголосив політик. На його переконання, такий стан речей свідчить про те, що освіта ніколи не була і не є пріоритетом для влади.

«Бракує інноваційних рішень. Нам необхідні електронні підручники, комп’ютери на кожному учнівському чи студентському місці, Інтернет», – підкреслив лідер «Фронту Змін». Він зазначив, що це передбачає розвиток дистанційного навчання, а отже, й вільний доступ українців до сучасної освіти.

Окремо Арсеній Яценюк зупинився на необхідності відродити вітчизняну інженерну школу та профтехосвіту. Країна потребує сьогодні будівництва в буквальному сенсі цього слова – доступного житла, доріг, комунальних мереж, мостів, аеропортів, портів. «У країні двадцять років нічого, крім «царських сіл» навколо обласних центрів, одного автобану і двох реакторів атомних станцій, не будувалося», - зазначив він.

«Освіта має обслуговувати економіку і відповідати її потребам», – наполягає політик. Тому завдання уряду – сформувати реальне державне замовлення на всі спеціальності й оприлюднити його, аби суспільство (особливо випускники та їхні батьки) розуміли реальний стан справ. «Тоді в нас буде значно менше вишів, які радше торгують дипломами, ніж дають освіту», – підсумував він.

Лідер «Фронту Змін» привітав українців із Днем знань і побажав школярам та студентам нестримного бажання пізнавати нове, а також уміння перемагати власну лінь. Їхнім батькам – взаєморозуміння з дітьми, терпіння й мудрості. Вчителям і викладачам – здібних учнів, поваги від держави та суспільства.


Переглядів: 3499
Поширень: 0