Віце-прем’єр-міністр Сергій Тигіпко, за якого як «за свого» на президентських виборах голосували дрібні підприємці, чесно зізнався: «Податковий кодекс… обговорювати з усім народом просто страшно».

Він знав, що казав. Зрозуміли це й підприємці. Акції «Зупинимо податковий терор», ініційовані «Фронтом Змін», прокотилися по всій країні. Вони змусили владу відізвати перший варіант кодексу. І нещодавно уряд прозвітував, що провів «всенародне обговорення» Податкового кодексу. Хоча насправді проводив він наради податківців і «пригодованих» бізнесменів, бо «просто страшно» було йому розмовляти «про це» з усім народом.

У результаті цього «обговорення» народився новий Податковий кодекс. Уряд подав його до Ради, і провладна більшість поквапилася його схвалити в першому читанні. Проте нібито всенародне обговорення мало допомогло - урядовим проектом підприємців знову штовхають на біржу праці.

Законопроектом передбачено, що спрощеною системою оподаткування зможуть користуватися підприємства, річний обсяг доходу яких не перевищує 300 тисяч гривень, а кількість найнятих осіб – не більше ніж дві включно із членами сім\'ї. По-суті, це тільки ті, хто ремонтує одяг і взуття. Результат: позбавляються хліба п’ять мільйонів людей – дрібних підприємців і членів їхніх сімей, а також працівників дрібних підприємств. Це ті люди, які нічого не просячи у влади, самі створили собі місце роботи, ще й надали мільйонам громадян можливість годувати свої родини.

Андрій Пишний, координатор напрямку «Бюджет зростання» Уряду Змін Арсенія Яценюка, переконаний, що в разі прийняття цього варіанту Податкового кодексу, країну захлесне хвиля безробіття, збільшиться міграція, знизиться ділова активність. До того ж, відбудеться здорожчання товарів і послуг через зниження конкуренції на ринку.

Навіщо влада ліквідовує малий бізнес? Мета очевидна, зазначають у «Фронті Змін»: надати переваги олігархам, знищивши конкуренцію. Побіжно знищити середній клас як економічну засаду народовладдя. А ще - спровокувати бідність, адже це знизить вартість робочої сили, зробить людей боягузливішими. «У результаті дії такого кодексу суспільство стане більш голодним, менш вибагливим, а значить - залежним від подачок влади», - пояснюють у партії.

Причому нинішнє керівництво держави не приховує своїх цілей: «Ми не передбачаємо податкових преференцій малому бізнесу. Усі суб\'єкти підприємницької діяльності: від супермаркету до бабусі на базарі - мають платити однакові податки», - заявив віце-прем’єр-міністр України Борис Колесников.

Проте, якщо податки для всіх однакові, то, може, й колишнє державне майно порівну поділити? Особливо те, що створене не підприємцями, а було приватизоване в 1990-х? І чи знає влада, що таке соціальна відповідальність бізнесу перед народом і країною, завдяки якій цей бізнес заробляє свої капітали?

Лідер партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк вніс близько 250 пропозицій до першого варіанту Податкового кодексу. Серед них були вимоги заборонити протягом п’яти років обмежувати спрощену систему оподаткування для суб\'єктів малого бізнесу. Крім того, законопроект Арсенія Яценюка звільняє дрібний бізнес від сплати податку на додану вартість; податку з доходів фізичних осіб; плати за землю та патенти.

Арсеній Яценюк вважає, що Податковий кодекс, який український уряд із дивною настирливістю пропонує суспільству, є тільки ширмою для реформ, яких насправді немає. Якщо провладна коаліція насправді хоче послабити податковий тиск на підприємців, їй треба зробити чотири прості кроки: повернути невідшкодоване ПДВ; запровадити автоматичне відшкодування ПДВ; зменшити ставки податків на прибуток і на додану вартість і змусити податкові адміністрації діяти за законом, а саме – не вибивати гроші в тій сумі, на яку треба заткнути діру в бюджеті, а справді збирати податки залежно від прибутків підприємців.


Переглядів: 3859
Поширень: 0