Прорив на місцевих виборах в Україні, на яких «Фронт Змін» зайняв третє місце, ставить перед партією, що увірвалася до когорти політичних важковаговиків, нові проблеми. Арсенію Яценюку вдалося підняти до свого президентського рейтингу всю партію і цим довести, що він керує організацією не вождистського типу, що має соратників у регіонах, здатних отримувати підтримку на виборах.

Але саме ця підтверджена на місцевих виборах обставина призвело до того, що на «Фронт Змін» і його лідера посипався шквал нападок не тільки від влади, але й від колег по опозиції.

Юлія Тимошенко звинуватила Арсенія Яценюка в тому, що він нібито готує якусь таємну угоду з Віктором Януковичем. Так буває, що в своїх власних прихованих гріхах ми часто звинувачуємо інших. Саме Тимошенко, і це тепер вже ні для кого не секрет, під час перебування на посту прем\'єра вела таємні переговори з Януковичем і готувалася так змінити Конституцію, щоб вже навічно, як зазначали оглядачі, поділити владу між Партією регіонів і БЮТ.

З іншого боку, партію Яценюка, що несанкціоновано «висунулася» на місцевих виборах, кинулися топити регіонали.

Незважаючи на те, що за даними протоколів із «мокрими» печатками, «Фронт Змін» пройшов до облрад Донецька, Луганська і Запоріжжя - Партія регіонів, яка має в цих містах одноосібну владу, занизила результати «Фронту Змін». Така ж ситуація в Севастополі, Харкові та інших містах, де «регіонали» перебувають у більшості.

У Севастополі на дільниці №02076, де перевага кандидата від «Фронту Змін» Олексія Катошинського, який переміг на виборах до міськради, була особливо очевидною, всі протоколи кудись «зникли». І хоча результати виборів на всіх чотирьох дільницях зафіксовано протоколами з «мокрими» печатками, на підставі «зникнення» бюлетенів було розпочато перерахунок голосів, після якого переміг вже кандидат від Партії регіонів. Але «Фронт Змін» надав незаперечні докази, і Севастопольському адміністративному суду нічого не залишилося, окрім як зобов\'язати ТВК встановити результат виборів за справжніми, а не переписаними під Партію регіонів протоколами.

На думку лідера «Фронту Змін» Арсенія Яценюка, народний протест проти фальсифікацій влади можливий тільки на основі грамотної юридичної роботи, судових рішень щодо зловживань влади. «Скрізь, де «регіонали» вкрали у нас перемогу з надією, що виборці цього не помітять, ми будемо відстоювати права наших кандидатів усіма законними способами», - сказав Арсеній Яценюк. Саме цим юристи партії зайняті зараз у Донецьку, Луганську, Запоріжжі та інших містах. У понеділок «Фронт Змін» провів мітинги перед виборчкомами цих областей з вимогою скасувати незаконні рішення і провести перерахунок голосів на тих дільницях, де порушення найбільш очевидні.
Цікаво, що офіційні результати виборів до американського конгресу були відомі вже наступного дня після голосування. А ось в набагато менших, ніж США, українських областях і містах, через тиждень після виборів досі не можуть їх оприлюднити.

Очевидно, що дискримінаційний закон про місцеві вибори в Україні та закон про вибори народних депутатів до Верховної Ради має бути змінено з урахуванням негативного досвіду нещодавніх місцевих виборів. І ця мета мала б об\'єднати опозицію в парламенті. Лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк упевнений, що найближче майбутнє його третьої за силою політичної партії буде залежати від того, як її депутати покажуть себе у місцевих радах.

«Люди нам повірили. Україна довела, що разом із нами вона готова боротися за своє краще майбутнє. Тепер треба йти далі», - сказав у своєму телезверненні Арсеній Яценюк.

Згідно з Конституцією, наступні вибори в Раду мають відбуится 31 березня 2011 року. Але поки що провладна більшість робить усе, щоб відтермінувати їх на 2012.


Переглядів: 3321
Поширень: 0