Черги до дитячих садків поступово зникнуть. Уряд обіцяє за два роки вирішити проблему із влаштуванням дітей до дошкільних закладів. Для цього планують, по-перше, повернути передані в оренду бізнесовим структурам приміщення садочків, а по-друге, будувати нові - швидко та якісно. Як плани уряду впроваджують в регіонах та які нині черги до садочків, досліджували наші кореспонденти.

- Ви подивіться який він гарний. Руки робочі трудились немарно - щира подяка вам від дітей.

Відкриття нового садочка у столичному мікрорайоні на "Позняках" малеча та батьки чекали 5 років. Поки довгобуд простоював, пані Марті доводилося возити дітей - Олександру та Марійку - до садочка в іншому районі.

Марта, мати вихованок дитячого садка №550:

- Очень много новостроек, и потому очень сложно попасть в детский сад. А в этот сад мы по месту жительства, и нас приняли без проблем.

Нині у черзі до столичних садочків стоїть 6 тисяч малюків. 4 тисячі міська влада обіцяє забезпечити місцями вже цього року. Для них відкриють 20 дошкільних закладів. Хто все ж таки не потрапить до садочків, голова столичної адміністрації обіцяє збудувати нові.

Олександр Попов, голова Київської Міської Державної Адміністрації:

- Я коли зайшов сюди, побачив благоустрій - у мене одразу думка: якби я був дитиною, я б точно захотів тут навчатись, тому що ну так красиво і так комфортно. Дуже приємно, що наші діти будуть мати такі прекрасні умови.

4-річній Вероніці новий дитсадок сподобався не менше, ніж Олександру Попову. На відвідини вдягла найкращу сукню.

Вероніка, вихованка дитячого садка №550:

- Красивый садик, красивый, дуже красивый.

Басейн, душові, ігрові майданчики, спортзал та спальні кімнати - усе ретельно перевірили батьки і дали оцінку.

Аліна Баранова, мати вихованки дитячого садка №550:

- Укомплектований садочок, і меблі, і килимочки, і іграшки - усе сучасне. Ну, дуже гарно! І басейн ми проходили дивилися - дуже гарний. І спортзал великий.

Інша мама - львів’янка пані Вікторія - про садочок для трирічного Нестора лише мріє. У місті Лева ситуація із чергами до дошкільних закладів майже катрастрофічна. Записуватись потрібно чи не в пологовому будинку. Пані Вікторія була змушена віддати сина на виховання до бабусі - у село.

Вікторія Балицька, мати трирічного Нестора:

- Шансів жодних! Все зводилось до того, що хтось з адміністрації казав: "О, мамочко! Дитині стільки років, а ви навіть на чергу не стали. Ви мали б стати років 1,5-2 тому. От тоді може б у вас були шанси. А так нічим не можемо допомогти".

Міська влада каже: у бюджеті грошей на нові заклади немає. Тож збирається повертати з-під оренди приміщення колишніх садочків.

Катерина Гороховська, в.о. начальника управління освіти і науки Львівської міськради:

- Вже всі орендарі попереджені, і з кожним кроком такі групи відкриваються. І другий момент відкриття дошкільних груп для п’ятирічок, бо вони повинні бути охоплені освітою при загальноосвітніх школах.

- У нашому садочку гарне свято.

У Вінниці в існуючих закладах відкрили додаткові групи. Черги зменшились, однак проблема не зникла.

Ганна Галунко, мати вихованців дитячого садочка:

- Ми за рік написали заяву. Я знаю, що проблематично. Тому що садочок дуже гарний і проблема дійсно існує, якщо це не зробити завчасно.

Поки над ліквідацією черг до садочків працюватимуть чиновники і будівельники, Вінницький голова обіцяє запровадити у місті електронний реєстр вільних місць у дошкільних закладах.

Володимир Гройсман, Міський голова Вінниці:

- Це дасть нам можливість абсолютно відкрито вносити цю інформацію для людей. Розміщувати на сайтах в інтернеті. І людина зателефонувавши могла б дізнатися інформацію, чи є в нас вільні місця в садочках чи їх немає.

Електронний реєстр вільних місць у садочках планують створити і київські посадовці. Та обіцяють за два роки взагалі позбавитися черг.
 


Переглядів: 5901
Поширень: 0