Багатодітна сім’я Верещаків із Вінниці тринадцять років проживала в гуртожитку одного з колишніх профтехучилищ. Двоє батьків і троє дітей упродовж останнього часу тулилися в кімнатці площею тринадцять квадратних метрів. Нещодавно в них народився ще один хлопчик, Богданчик. Далі терпіти такі умови в батьків не стало сил. Вони пішли оббивати пороги кабінетів владних чиновників.

З розумінням до Верещаків поставилася голова Замостянської районної ради Вінниці Альбіна Анеліна-Плахотнюк.

— З адміністрацією навчального закладу домовитися не вдалося, — каже голова райради. — У міськвиконкомі теж розвели руками. Тоді ми написали листи підприємцям нашого району. Просили хоч чимось допомогти багатодітній сім’ї.

За словами голови райради, з-поміж багатьох відгукнувся лише один — Василь Матусов. Він сказав: «Я готовий безоплатно взяти цю сім’ю у свій будинок, місця у нас вистачає, нехай живуть по-людськи...».

Радощам Верещаків після такої звістки не було меж. Однак вселитися у нове помешкання їм спочатку не вдалося.

Щойно збудований будинок пана Матусова підлягав... знесенню. Міська влада звернулася з позовом до суду про незаконне будівництво. Суд прийняв рішення про знесення шестиповерхівки. Було це навесні нинішнього року.

«Голос України» тоді розповідав читачам про скандал у Вінниці навколо новобудови. За вказівкою судових виконавців, будівельники розібрали дах, зняли двері, винесли з будинку речі... Роботи припинили після того, як господар забарикадувався на балконі і попередив, що спалить себе і будівлю, якщо робітники не підуть геть.

До початку серпня цього року пан Матусов мав особисто розібрати будинок по цеглині і навіть вирівняти місце під ним. На такі умови чоловік погодився, щоб тим часом продовжувати пошуки захисту. Намагався навіть потрапити на прийом до глави держави, інших високопосадовців.

— Ось у мене всі документи, — показує товсту папку чоловік. — Не міг же я без дозволу міськради самовільно будуватися. І землю влада мені виділила на законних підставах. А змінилося керівництво, тоді своє ж рішення рада відмінила. Кажуть: припини будівництво. А в мене вже три поверхи стоїть...

Будинок вийшов високий тому, пояснює співрозмовник, що дуже мало місця. Як ще можна було розширити площу?

На початку серпня багатодітна родина нарешті переселилася до новобудови підприємця Матусова.

— Бачите, які тепер у нас хороми, — пані Марія Верещак, мати дітей, обводить поглядом простору кухню. Далі відхиляє ситцеву занавіску, почеплену на місці дверей, показує кімнату, веде до ванни... «Я й не думала, що коли-небудь уже зможу по-людськи пожити», — жінка не стримує сльозу і не перестає дякувати господареві.

— Я десятки разів пропонував керівникам міста такий варіант, кажу, скільки людей туляться по кутках, не маючи житла, нехай приходять — живуть, — продовжує пан Матусов. — Вони ж стоять на своєму: зносити — і край.

Новобудову господар зводив разом із братом Валерієм, він теж тут проживає, забрали з села свою 84-річну маму, вона інвалід, потребує постійного догляду.

Тим часом один із заступників міського голови Вінниці у розмові з кореспондентом «Голосу України» ще раз наголосив, що є рішення суду і воно має бути виконане. Господарі та їхні квартиранти налаштовані захищати помешкання разом. Пан Матусов каже: поки тривав скандал, багато вінничан висловлювали йому свою підтримку і в разі необхідності прийдуть на допомогу.


Переглядів: 3325
Поширень: 0