На Вінниччині заклик прем\'єра вже виконують. Ба більше: знайшли дешеву альтернативу російському паливу. Газ за німецькими технологіями отримуватимуть зі сміття й побутових відходів. Тисяча кубометрів коштуватиме менше ніж долар.

Де знаходиться Стадницький полігон - вінничани знають добре. Його сморід чути за кілька кілометрів навколо. Вже десятки років сміттєзвалище у списку найбільших в Україні.

Марія Степанівна, мешканка с. Стадниця:

Це кошмар один. Я так буду говорити: це чистої води кошмар, тому що тут дуже всього насмітилося. Я тут живу з 56-го року, но нічого подобного не було, як оце останні пару років.

Нині з побутових відходів матимуть зиск - добуватимуть газ. Фахівці кажуть: собівартість становитиме менш ніж долар за тисячу кубометрів.

Володимир Кістіон, перший заступник вінницького міського голови:

У принципі, ми переконані, що тут достатньо газу, щоби його використовувати і переробляти в електроенергію. Електроенергія, яка виробляється на підставі біогазу, - це біогаз, і його можна продавати в мережу безпосередньо по зеленому тарифу. Це досить непоганий бізнес даже в економічному плані.

Невеличкий завод у селі Стадниця перероблятиме на паливо майже увесь непотріб, який лежить під ногами. Проби із шести пробитих свердловин показали, що кількість газу в глибинах сміттєзвалища достатня для промислового видобутку.

Володимир Чорновіл, директор підприємства-підрядника:

На сьогоднішній день ми виготовили проектну документацію. З подальшим бурінням додаткових свердловин. Також з установкою електрогенератора для видобутку енергії та облаштування факелу для спалювання залишків метану.

Місцевий люд вірить, що коли запрацює завод, теж матиме користь.

Владислав Яклюшин, стадницький сільський голова:

Насамперед, метан, який виділяється, буде перероблятися відповідно до технологій в електроенергію, і на перспективу представники міської влади в особі міського голови пропонують нам електропостачання на пільгових умовах. Тобто як альтернативне джерело електропостачання.


Переглядів: 4056
Поширень: 0