Жінка кладе в торбину п’ять яєць. Каже, що хотіла купити більше, але за таку ціну мусить економити.

— Ми змушені піднімати ціну, бо якщо цього не зробимо, наша фабрика працюватиме в збиток, — пояснює менеджер Яришівської птахофабрики, що на Вінниччині, Валентина Козачок. — Торік курей купували по 14,5 гривні, а цьогоріч змушені по 35 гривень за штуку. Подорожчали корми, медикаменти. У весняно-літній період виробництво яєць для нас було збитковим, а птахофабрика взяла кредит на закупівлю нового обладнання.

До зими курячі яйця подорожчають на 50%. За прогнозами птахофабрик, десяток коштуватиме від 10 до 12 гривень.

— Подорожчають, то не будем їсти, — говорить 30-річна Аліна Батюк.

Щотижня жінка купує 2 десятки яєць.

— За 12 гривень я їх точно купляти не буду, — відказує жінка. — Щоранку даю малому варені яйця на сніданок, тоді готуватиму курячі крила. Вони по 17 гривень і нібито дорожчати не мають.

За десяток домашніх яєць на ринку привокзальному просять 10 гривень.

— Інкубаторні подорожчали, то й ми дорожче продаємо, — пояснює Галина, 40 років. Жінка не називає свого прізвища. — Но домашнє яєчко набагато полєзніше. Ми своїм курочкам не колемо ніяких антібіотіків і не даємо лікарств. Це екологічно чисті продукти.

— Да, а шоб курчата не здихали, ви їм хіба пеніцілін не даєте? І стимуляторами росту пічкаєте, — долучається до розмови жінка, яка торгує печивом та цукерками. — Як інкубаторне купляєш, то хоть в чомусь увєрєнна. Його санстанція провіряє, є дата виробництва. А на базар можуть принести те, що давно спортилось. У мене так дитина була отравилась — два тижні в реанімації лежала, а претензії пред’явити не було кому.

— Нам яйця привозять із сертифікатом якості, — запевняє Аліна Редько. — У ньому вказується дата реалізації. Якщо термін продажу партії закінчується, ми повертаємо їх на фабрику, а вони утилізують.


Переглядів: 3947
Поширень: 0