За словами начальника управління житлового господарства Миколи Костюка нині житлове господарство збиткове. В 2007 році витрати ЖЕКів перевищили доходи на 3 млн. 200 тис. грн. Через відсутність коштів житлово-експлуатаційні організації змушені були скоротити на одну третину кількість обслуговуючого персоналу. Відчувається дефіцит кадрів, особливо робітничих професій: зварювальників, слюсарів, а в окремих житлово-експлуатаційних конторах і дворових робочих. В зв’язку з нестачею коштів, щорічно не виконується значний обсяг капітальних робіт, що призводить до старіння будинків, їх морального і фізичного зносу. Значні суми заборгували ЖЕКи комунальним організаціям за вивіз побутового сміття, електроенергію, обслуговування ліфтів.

Не зважаючи на значні фінансові труднощі, житлові підприємства продовжують забезпечувати першочергові потреби населення, з обслуговування і утримання житлового фонду. Торік ЖЕКи виконали поточний ремонт будинків на 3,7 млн. грн., що в 3,3 рази більше ніж в 2006 р. Протягом минулого року було також відремонтовано 1025 під’їздів будинків. Раніше такий обсяг робіт виконувався протягом 5-6 років.

Міська рада, її виконавчий комітет щорічно вишукують і збільшують обсяги капітальних вкладень в розвиток сфери житлового господарства, проведенню капітального ремонту основних конструктивних елементів будинків. Так, якщо в 2005 році ці цілі було виділено з місцевого бюджету 4,3 млн. грн., в 2006 році – 5,4 млн. грн., то в 2007 році – 7,2 млн. грн., і на 2008 рік заплановано виділити 9,2 млн. грн.. Для потреб житлового господарства в 2007 р. було закуплено 10 одиниць нової техніки на 1 млн. 250 тис. грн. Однак, як показують планові огляди технічного стану житлових будинків, в 2007 році житловий фонд міської ради потребував капітальних вкладень в розмірі 59 млн. грн.

Приділяється значна увага створенню об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, які самостійно будуть вирішувати питання управління та утримання житлових комплексів. Станом на 1 січня 2008 року в місті створено і функціонує 87 таких об’єднань.

Мешканці деяких багатоквартирних будинків не згодні з нарахуваннями за квартплату, так як, на їх думку, ЖЕКи не надають тих послуг за які сплачують жителі. Тому Вінницький міський голова Володимир Гройсман висунув пропозицію створення будинкових комітетів: «В будинках повинна бути ініціатива мешканців, яка буде контролювати роботу житлово-комунальних контор».

Через тиждень громадські слухання відбудуться повторно, за цей час ЖЕКи, повинні розрахувати перелік обов’язкових послуг. «З 1 січня 2009 року ми вводимо нарахування по квартплаті на кожний будинок окремо. Прийняття тарифів повинно бути економічно обґрунтованим, а отримувані від ЖЕКів послуги якісними», - каже міський голова.


Переглядів: 3121
Поширень: 0