31 січня Іван Секалюк (у центрі) із сусідами набирають у відра й бідони чисту воду. Її привозять цистерною з місцевого водоканалу у центр Турбова Липовецького р-ну

26 січня працівники обласної санепідемстанції виявили у 14 криницях Турбова хром. Цей важкий метал осідає в печінці та нирках людини й не виводиться. Призводить до бронхіту, астми, порушення роботи кишково-шлункового тракту, кровоносної системи.

Водою, де хрому у 40–110 разів більше за норму, користувалися 1070 людей. Вона має зеленуватий колір. Смачна та м’яка. Турбівцям заборонили вживати її, напувати худобу, мити посуд і підлогу. У деяких криницях воду прохлорували.

— Врачі питалися, чи не болить печінка, горло, чи немає кашлю, — продовжує Тележинська. У її криниці виявили найбільше металу. — Цей хром може довести до смерті. Як викопали криницю — не звернули увагу на зелену воду. Подумали, що це підґрунтові води. Пили, їли, стірали, купалися. Стала боліти печінка. Якось в апетит випила багато цієї води. Жара була сильна. Стало плохо. Почалася задишка, трусило. Рвала жовчю й зеленою водою. То ми відтоді цією водою тільки стіраємо. Для пиття із сусідньої вулиці беремо, за 150 метрів. А цей ”тархун” як пити? Така ж вода в її сусіда Івана Секалюка.

Жителі вулиць Лесі Українки, Миру, Крупської, Вишневої, Щорса звинувачують у проблемах місцевий машинобудівний завод ”АТЕКО”, розташований через дорогу.

— Хром на заводі застосовують для обробки деталей, щоб не іржавіли, — пояснює заступник селищного голови Віктор Дармограй, 53 роки. — Відходи виливали у спеціальні погреби. Можливо, з роками відходи просочилися у ґрунт. Хто винуватий — рано говорити.

— Відкачуватимуть залишки гальванічних стоків із резервуарів на території заводу, — каже начальник обласного управління екології Дмитро Бабич.

Без криничної води залишилося понад тисячу людей. Із 31 січня щодня вулицями розвозять цистерною воду з місцевого водоканалу. Потерпілим пропонують проводити водогін централізованого водопостачання. Кожна сім’я має заплатити за це.

— Це ж завод виноват, — бідкається Тележинська. — То хай завод нам тягне воду. А в нас де ці гроші?

Жителі почали цікавитися розцінками за послуги адвокатів. Хочуть вирішувати справу в суді: вимагати компенсації за підірване здоров’я та проведення централізованого водогону.


Переглядів: 3808
Поширень: 0