Журналісти програми "Гроші" розібралися, чому в дітей немає нормальних умов для навчання.

За словами місцевої мешканки, туалет у Балківській школі на Вінничині побудували ще у минулому році, але дітей туди не пускають.

"Влада не йде нам на зустріч, ми й писали, і прохання писали, і заявки давали…Ми не знаєм що нам дальше робити - куди йти, кого просити і до кого звертатися", - каже жінка.

Цікаво, що прем\'єр-міністр України Микола Азаров ще у 2011 році оголосив війну шкільним вуличним туалетам.

"До дві тисячі тринадцятого в усіх школах будуть теплі туалети. Інакше я буду розбиратися особисто", - сказав він тоді.

У цій школі приписи прем\'єра виконали. Батьки зробили туалет своїми руками, чиновники відзвітували державній комісії та... закрили вбиральню на сім замків. Тепер діти звично наввипередки біжать до кам\'яної буди посеред двору.

В туалеті холодно й дме з усіх щилин. Вже рік минув, а до теплого і затишного туалету всередині школи, який з любов\'ю збудували батьки для своїх діток, ще досі не пускають.  Директор школи розводить руками - туалет є. Води - нема.

"Ходять лише ті діти, у яких є довідки, що їм треба ходити в туалєт. Можуть не встигнути чи ще щось. Для того, щоб у нас запрацював туалет нам треба пробити скважину. Нам треба тисяч 20. І все", - каже директор школи.

У бюджеті школи таких коштів немає. Журналісти вирушають до районної ради, щоб спитати в чиновників, чому школярам не забезпечили належні умови для навчання. Побачивши камеру, голова районної ради одразу ж обіцяє вирішити питання:

"Невже ми двадцять тисяч не найдемо?" Разом із журналістами, чиновники виїжджають на "місце дії" - до школи. Тут вони миттєво підраховують, що для проведення води у шкільний туалет потрібно в рази менше коштів, ніж зазначено у плані, що лежить у сільраді.

"Я зроблю цей проект за чисто символічну суму. Завезем проект на експертизу, кошторис я проходжу, привожу висновок, казначейство перекидає гроші. Всьо! Рішення сільської ради, а дальше я все сам роблю", - обіцяє один з чиновників. Голова райради запевняє, що зробить усе до кінця навчального року.

"Я думаю, що до кінця навчального року оцього ми цю проблему знімемо і тоді вас запросимо, щоб ви подивилися, що сьогодні у влади слово з ділом не розходиться", - каже він.

Журналісти "Грошей" вирішили обов\'язково повернутися до селища через 3 місяці та показати усій країні, чи виконують чиновники свої щедрі обіцянки.



Переглядів: 4350
Поширень: 0