Компанія Monsanto, найбільший в світі виробник насіння, збирається побудувати завод з виробництва насіння кукурудзи у Вінницькій області. Будівництво обійдеться в $ 140 млн і буде профінансовано самою компанією, повідомила Олена Фоміна, генеральний директор Monsanto з виробництва насіння в Україні та Росії, пише Forbes.

Зараз компанія займає близько 20% українського ринку насіння кукурудзи, запуск заводу в 2015 році дозволить збільшити частку ще на 10%, вважає Валерій Хаджіматов, виконавчий директор Насіннєвої асоціації України.

В якості пріоритетної площі для нового заводу компанія розглядає ділянку в 80 га, яка розташована на околиці Вінниці. Місцева влада оцінює землю в  81,5 млн гривень. Дата конкурсу з її продажу ще не призначена. Якщо компанії вдасться оперативно вирішити земельне питання, завод буде введений в експлуатацію в серпні 2015 року, прогнозує Фоміна.

У будівництві будуть задіяні локальні і міжнародні підрядники. Згідно презентації проекту, виплати підрядникам складуть $ 35-40 млн.

Коментар міського голови Вінниці Володимира Гройсмана:

Володимир Гройсман- Ми зацікавлені в тому, щоб потужні інвестори приходили у Вінницю, і завжди готові цьому сприяти. Але для нас принципово важливо, щоб будь-який інвестор дотримувався вимог щодо екологічності і безпечності виробництва, якщо мова йде про територію нашого міста. Відповідні обмеження рішенням сесії міської ради закладені і в умови продажу промислової ділянки "Східна". Що стосується компанії «Монсанто», то з перших днів, коли ця компанія почала проявляти інтерес, ми надали всю необхідну їм інформацію і продемонстрували нашу готовність до співпраці. Це позиція, яку ми займаємо по відношенню до кожного потенційного інвестора, великого чи малого. В той же час, ми зайняли чітку позицію і сказали - ми готові вітати наміри компанії щодо будівництва насіннєвого заводу традиційні селекції, але повинні бути надані чіткі юридичні та публічні гарантії того, що на території міста виробництва, пов’язаного з ГМО, не буде. Тому ми рекомендували «Монсанто» презентувати свій проект та надати відповідні роз’яснення громаді. Я радий, що такий діалог розпочався, і тільки за його результатами може бути прийняте остаточне рішення.

Інформація для довідки:

Monsanto - один з найбільших світових виробників насіння. Штаб-квартира в Сент-Луїсі (США). Чисті продажі в 2012 році - $ 13,5 млрд. Продажі в Україні за 2012 фіскальний рік - близько $ 140 млн. У компанії 404 підрозділи в 66 країнах світу, 2 насіннєвих заводи у Франції і по одному в Румунії та Угорщині. Київський офіс компанії був відкритий в 1992 році. В Україні у Monsanto - дві селекційні станції по ріпаку та кукурудзі.



Переглядів: 8650
Поширень: 0