Із необхідних п’яти тисяч квадратних метрів нині мають лише сімсот, тож можуть виставляти лише 20% експонатів. Решту зберігають у непристосованому фондосховищі. Директор музею клопоче про нове приміщення уже понад 20 років, проте місцеві чиновники пообіцяли тільки у наступному році частково добудувати споруду.

Ілля Безах, директор Вінницького обласного художнього музею: «Да, оце все каркас. А це – вже відпадає, і це відпада».

Фарба на полотнах лущиться та відпадає шматками. Про такі картини музейні фахівці кажуть, що вони "захворіли". Причина біди – непридатні умови для зберігання полотен.

Ілля Безах, директор Вінницького обласного художнього музею: «На 25 квадратних метрах у нас зберігається більше 4 тисяч творів мистецтва – це при тому, що XVII, XVIII, XIX століття тут – це, ну, трішечки не правильно».

У фондосховищі кажуть: за нормативами, кожна картина має висіти на спеціальних сітках і на відстані 90 сантиметрів одна від іншої. У приміщенні при цьому має бути стала температура, вологість повітря та відповідне освітлення. Такими умовами музей похвалитися не може.

Тетяна Гаврилюк, головний зберігач фондів Вінницького обласного художнього музею: «У нас 12 груп зберігання, і кожна група повинна зберігатися в окремому приміщенні, але у нас тільки два приміщення – я маю на увазі тільки це і ще одне, там зберігається декоративне вжиткове мистецтво, а тут образотворче».

Через неналежне зберігання щороку псуються до десяти полотен.

Ілля Безах, директор Вінницького обласного художнього музею: «Щоб таку реставрувати картину – треба викласти біля 40 тисяч гривень, а ту роботу реставрувати – там потрібно, мабуть, біля 50 тисяч гривень».

Таких коштів музей не має. А місто на реставраційні роботи виділило 30 тисяч гривень. Водночас, і розраховувати музейникам на нове приміщення не доводиться, бо у бюджеті грошей катма. Єдине, що пообіцяли – добудувати ще один поверх до будівлі.

Сергій Горбулінський, заступник начальника Вінницького обласного управління культури і туризму: «Я так думаю, цей шлях буде не один рік, і тому на 2014 рік хоча би зробити всю технічну документацію для того, щоб на сесію обласної ради вийти з пропозицією для коштів на будівництво».

У музеї уже кажуть: добудова одного поверху – проблеми не вирішить. Бо тоді площа музею становитиме тисячу квадратних метрів, а потрібно – уп’ятеро більше.



Переглядів: 5571
Поширень: 0