Днями сайт «Слово і діло. Народний контроль» оприлюднив складений редакцією ресурсу рейтинг українських мерів. Місця розподілялися за співвідношенням озвучених градоначальниками планів та їхньою реалізацією.

Вінницький міський голова Володимир Гройсман у цьому рейтингу – на четвертій сходинці, причому – як за кількістю обіцяних проектів, так і за якістю виконання.

Рейтинг мерів

Щодо обіцянок. За кількістю планів та проектів, які були публічно озвучені у 2011-2013 роках, міський голова Вінниці належить до категорії «важковиків». Сайт «Слово і діло» нарахував за ним 143 обіцянки. Випереджають вінницького мера тільки його колеги з Луцька (185), Хмельницького (169) та Запоріжжя (146).

Але обіцянки теж вельми різні – і за значимістю і за обсягом роботи для втілення проекту. Але повернемося до Вінниці. Дещо дивує відставання фактів, поданих у рейтингу, від реальних подій у нашому місті. Приміром, створення в районних адміністраціях Вінниці філій «Прозорих офісів» значиться «в процесі», і водночас відкриття 3 Центрів по наданню адміністративних та соціальних послуг (датоване 2012-м роком) має статус «не виконано». Хоча усі три територіальних відділення «Прозорого офісу», які створені у приміщеннях колишніх районних адміністрацій, з початку цього року повноцінно запрацювали. І, загальновідомо, що до них регулярно навідуються делегації з інших міст за вінницьким досвідом.

Така ж історія із збільшенням муніципального автобусного парку, датована 2011-м. На сайті це має статус «не виконано», хоча місто ще з початку 2012 року має 23 муніципальних автобуси, які щодня працюють на лініях.

Йдемо далі: придбання комп’ютерного томографу для лікарні швидкої медичної допомоги: на сайті – позначка «не виконано», а насправді – томограф є в Муніципальному діагностичному центрі, який розташований на території лікарні ШМД і надає безкоштовні послуги тим пацієнтам, які потрапляють туди по «швидкій».

Справи освітянські: статус «в процесі» із створення на базі ДНЗ №7 Муніципального центру розвитку дитини і зі створення іншомовного середовища у 3-х школах під час літньої оздоровчої компанії – вже застарілий і не відповідає дійсності. Центр запрацював ще з 2012 року. А «іншомовне середовище» «функціонує» в пришкільних таборах 1-ї, 30-ї та 12-ї шкіл вже третій рік поспіль.

Неактуальним статус «в процесі» вже став і стосовно заміни тепломереж в мікрорайоні Карла Маркса (відомий на всю Україну, так званий, «швейцарський» проект). Там не тільки мережі замінили, але й проводять роботи із загальної модернізації системи теплозабезпечення мікрорайону, які наразі вийшли на фінішну пряму. При цьому в усі будинки тамтешніх мешканців вже подали тепло.

Але «Слово і діло» нарахував вінницькому меру 49 виконаних обіцянок. По суті, непогана була б кількість, соромно б не було – це факт. Але, як кажуть – «ложечки нашлись, но неприятный осадок остался». Неприємно в даному разі, що певна необізнаність з вінницькими реаліями тих, хто складав рейтинг, знижує достовірність, а, відповідно і цінність, їхніх висновків.

А деякі дані у рейтингу примусили й посміхнутися. Якщо їм вірити, то в активі мера Алушти було аж 12 обіцянок мешканцям. І він встиг успішно виконати половину з них – аж шість…

Зрозуміло, що будь-які рейтинги, як правило, – речі суб’єктивні. І ті, хто їх складає, мають право на помилки (хочеться, менше з тим, аби похибок було якнайменше)… Але в будь-якому разі приємно, що за останні роки наше місто незмінно залишається серед лідерів. Нагадаємо, що у 2013-му році, за версією журналу «Форбс», Вінниця посіла шосте місце за привабливостю для бізнесу; а, за рейтингом журналу «Фокус», стала найкращим містом для життя.



Переглядів: 5965
Поширень: 0