Олександр Жупанов

— У селах залишилися працювати люди пенсійного та передпенсійного віку. Бракує лікарів сімейної медицини, вузьких спеціалістів, лаборантів.

Як заохотити молодих спеціалістів їхати в село?

— Потрібно підвищити зарплату. За розподілом після університету молодий фахівець затримується лише на три роки, які він зобов’язаний відпрацювати. І справа навіть не в житлі — голови сільрад уже зрозуміли, як важливо надати помешкання лікарям. Річ саме у спроможності медика утримувати сім’ю. На тисячу гривень це зробити неможливо.

Як в інших країнах розв’язують цю проблему?

— Ми єдина держава в Європі, де немає медичного страхування. А саме завдяки йому можна отримати додаткові кошти для галузі. У страховому полісі зазначений перелік послуг для пацієнта. Медпрацівників він стимулює бути відповідальними. Адже страхова компанія може покарати їх за неякісні послуги. Або пацієнта — за невиконання приписів лікаря.

Хто і як контролює роботу сільського лікаря?


— Медичні заклади підпорядковуються сільським радам. Раз на п’ять років лікарі проходять атестацію та курси підвищення кваліфікації.

Де ви самі лікуєтесь?

— Я не пам’ятаю, коли був на лікарняному. Якщо захворію — призначаю лікування собі сам. Це традиційні ліки, які продаються в аптеках. Моя сім’я також лікується за місцем проживання. У ”Феофанію” не звертаємося.


Переглядів: 2992
Поширень: 0