Валерій Щербань— В урочищі Христикове горіла трава, вогонь підійшов до крайніх сосон і вже «лизав» кору, — каже Валерій Щербань. — Тим деревам більше тридцяти років. Їх садили мій батько і двоюрідний брат. В урочищі переважно хвойні породи.

Приблизно через годину вогонь вдалося приборкати. Однак у деяких місцях він знову розгорався. Остаточно впоратися з бідою допомогли пожежники, яких Валерій Щербань викликав зі свого мобільного.

— Це не простий ліс, — уточнює співрозмовник. — Ми ініціювали створення в ньому ландшафтного природного заказника місцевого значення. Вінницька районна рада прийняла таке рішення. Сесія облради підтримала ініціативу і постановила створити заказник. Документ облради датовано 1 червня 2006 року. Однак заказник досі не створено.

Під час пожежі найбільше постраждали рослини у лісовому яру. Як пояснив співрозмовник, там ростуть рідкісні трави — живокіст, чебрець, мати-й-мачуха, лікарські рослини. Гніздяться птахи-зимородки, бугай болотний, лелеки. Ліс унікальний ще й тим, що за роки його існування не проводили рубки деревини. «Це спричинено тим, — пояснює пан Валерій, — що на цьому місці стояла ракетна частина. Крім солдатів, ніхто більше не мав права з’являтися у лісі».

За словами депутата, наступного дня у тому самому лісі зайнялася ділянка молодих однорічних дубів. На жаль, дерева не вдалося врятувати.

— Це урочище поки що залишається нічийним, — пояснили в обласному управлінні охорони навколишнього природного середовища. Коли ліс передавали підприємству «Облагроліс», ділянка урочища Христикове, чомусь не ввійшла до переліку.

В управлінні запевнили, що матеріали про пожежу передадуть до прокуратури. Щоб шукали зловмисника. Однак поки що жодного палія лісів ніхто не спіймав за руку.


Переглядів: 2756
Поширень: 0