За сезон на грип перехворіли 4,4 млн українців. Лікарі закликають надалі носити маски, не підходити ближче як на 1,5 м до людей, які кашляють і чхають. Вживати антивірусні препарати, добре харчуватися. Кажуть, не пізно зробити щеплення.

— До кінця тижня зареєструють вакцину російського виробництва. Коли з’явиться у поліклініках — залежить, як швидко держава виділить на неї гроші. Надаватимуть її безкоштовно групам ризику: дітям, вагітним, лікарям. Решта зможуть купити. Ціна ще невідома, — додає Гриневич.

Начальник Вінницького обласного управління охорони здоров’я Олександр Жупанов, 55 років, прогнозує другий спалах грипу значно більших масштабів.

— Люди розслабилися по відношенню до хвороби. Тому наприкінці січня — на початку лютого матимемо ще жорсткішу епідемію.

У Вінниці щеплено 10478 осіб. Скільки в Україні загалом, невідомо.

— Маємо ще 3200 доз, — каже Степан Томін з обласної санепідстанції. — Безкоштовно можна щепитися у дільничного терапевта. Можуть відмовити, якщо на дільниці багато людей із груп ризику. Це вагітні, ті, в кого хронічні недуги верхніх дихальних шляхів, серцево-судинні, онкологічні, імунодефіцитні, цукровий діабет. Вакцина дозволяє легше переносити й каліфорнійський грип.

Епідемічний поріг перевищено у Дніпропетровській, Луганській, Полтавській і Сумській областях, за даними Міністерства охорони здоров’я.


Переглядів: 2757
Поширень: 0