— Одна компанія, яка представляє потужну транснаціональну корпорацію, має квоту на експорт більш як 80 тисяч тонн олії. Однак олії у такій кількості вона не виробляє. От вони приходять на такі комбінати, як наш, Вінницький, яким виділяють квот набагато менше, і кажуть: давайте ми продаватимемо вашу олію. Це приклад того, як регіональну владу змушують вступати в конфлікт, щоб захистити інтереси місцевих виробників.

Так прокоментував ситуацію, в якій опинився Вінницький олієжиркомбінат, голова місцевої облдержадміністрації Олександр Домбровський. «Проблему треба розв’язувати на етапі ліцензування і квотування, — наголошує співрозмовник. — Бо якщо наш комбінат має квоти лише на декілька тисяч тонн олії, тобто набагато менше у порівнянні з фактичною кількістю виробленої продукції, то квоти одній з компаній, про яку я згадував, більші у десятки разів».

— Ми заповнили вже всі цистерни, все, що можна було заповнити, далі вироблену олію немає куди дівати. Тому змушені зупиняти підприємство, — наголосив О. Домбровський.

Вінницький олієжиркомбінат став тринадцятим у державі, який припинив роботу через запровадження режиму квотування та ліцензування олії.

— На 12—14 днів роботи нам вистачило отриманих квот на експорт олії, — каже голова правління ВАТ «Вінницький олієжиркомбінат» Дмитро Чаленко. — Тим часом експорт продукції у нас становить 80 відсотків. Нині на комбінаті зібралося більш як 16 тисяч тонн готової продукції. Олія має свої терміни зберігання — максимально два місяці, а далі почне псуватися.

Щодня підприємство зазнає великих збитків. Дефіцит обігових коштів негативно позначиться на ремонті обладнання й підготовці до нового виробничого сезону. «Однозначно можна сказати, що не зможемо закупити ту кількість сировини, яку мали нинішнього року, — додає співрозмовник. — А чим зарплату видавати? У нас понад 900 працюючих...»

— Я так само не розділяю позицію держави стосовно заборони експорту зерна, — додав голова Вінницької облдержадміністрації О. Домбровський. — Ми маємо більш як 300 тисяч тонн збіжжя. Через місяць-півтора доспіє новий врожай. Треба вивільняти зерносклади. Інакше виробник змушений буде за безцінь спродувати свою продукцію. Ось вам конкретна схема «підтримки» аграріїв.


Переглядів: 7088
Поширень: 0