— Основою традиційної ляльки-мотанки є солома, яку обмотують тканиною, — розповідає Тетяна Журунова, 44 роки, завідувач сектору виставкової роботи музею. — Тепер основу роблять із тканини. За стародавнім звичаєм вважалося, що лялька з рисами обличчя може забрати душу людини. Тому голову обмотували навхрест нитками.

Мотанки створили юні майстри з центру дитячої творчості ”Барви України”, дитячої музичної школи N2 та Будинку школярів села Сосонка Вінницького району.

Наймолодші учасниці показу — 5-річні Ганна Чеканівська, Анжеліка Загоруйко та Софія Мартусенко. Дівчата першій рік відвідують ”Барви України”. На виставку привезли по дві роботи з розпису на тканині. Один із найстарших — 17-річний Віктор Орлов — цього року збирається вступати до Львівської академії мистецтв. Він також пропонує роботу з розпису.

Уперше в показі беруть участь гості з Тернопільської художньої студії.

— В Україні це єдина виставка дитячого художнього текстилю, — каже Журунова. — Першу ми проводили 2006 року. Надалі плануємо покази раз на два роки.

Роботи виставлятимуть до 23 червня за адресою: м. Вінниця, вул. Соборна, 19. Час роботи: 10.00–18.00. Квиток для дорослих — 2 грн, для дітей — 1 грн.


Переглядів: 3222
Поширень: 0