На початку церемонії Глава держави поклав квіти до Меморіалу.

У своєму виступі на мітінгу-реквіємі з нагоди перепоховання праху військовополонених Глава держави відзначив важливість цієї події у контексті збереження історичної пам\'яті про Велику Вітчизняну війну. Він нагадав, що у ті роки загинуло майже 10 мільйонів українців. Президент висловив переконання, що всі учасники сьогоднішньої церемонії своєю присутністю засвідчують найважливіше: українці знають свою історію, шанують своїх дідів та прадідів, які поклали життя у Великій Вітчизняній війні.

«Не буває майбутнього, якщо не вшановане минуле, а шана починається з поваги до тих, хто нас боронив, тих, хто боровся за найсвятіші речі – нашу землю, нашу незалежність», – сказав Віктор Ющенко.

У цьому контексті Президент висловив слова особливої поваги усім ветеранам війни. Говорячи про сьогоднішню подію, Віктор Ющенко сказав: «Ми сьогодні можемо зробити найбільшу почесть – у своїй молитві згадати усіх невинно убієнних героїв і просити Бога згадати їх у своєму Царстві небесному. Я схиляю голову перед прахом павших, перед ветеранами війни. Я схиляю голову перед кожною людиною, яка у своїй пам\'яті сьогодні повернулася до однією з трагічних сторінок нашої історії. Це означає, що ми живемо, пам\'ятаємо, і те, що було, вже більше ніколи не повториться».

Заупокійну панахиду по загиблих провели представники різних конфесій: Керуючий Вінницької та Могилів-Подільської єпархії УПЦ архієпископ Симеон, керуючий Вінницької єпархії УПЦ КП єпископ Онуфрій, настоятель парафії Сактуарій Божого Милосердя РКЦ Казимир Дудек. Президент, керівники міста та області, ветерани кинули по жмені землі у братську могилу перепохованих воїнів.

Присутні вшанували пам\'ять перепохованих військовополонених хвилиною мовчання. Прозвучав державний гімн України, після чого воїни вінницького військового гарнізону на знак шани полеглим пройшли урочистим маршем уздовж алеї «Меморіалу визволення».

Після церемонії перепоховання Президент також поспілкувався з ветеранами Великої вітчизняної війни.

Довідка. Сьогодні у Вінниці перепоховано прах 100 осіб. Ця акція – наймасовіше перепоховання загиблих під час Другої світової війни після її завершення.

У 1941-1943 роках у Вінниці знаходився концтабір для радянських військовополонених рядового складу, де масово розстрілювали в\'язнів.

У 1975 році під час розкопок на території сучасної військової частини А2287 було знайдено останки більш ніж 100 військовополонених. До 30-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні на місці розкопок було встановлено пам\'ятний знак, а згодом у місті з\'явився «Меморіал визволення».

За даними СБУ, до середини 1942 року у таборі було знищено близько 12 тисяч радянських військовополонених. У травні 2008 року було виявлено два місця масових поховань. Приблизна кількість захоронених поблизу «Меморіалу визволення» становить 7 тисяч осіб, а на території в/ч А2287 - ще близько 3-4 тисяч.

Міжвідомча Комісія та міськрада Вінниці прийняли рішення про ексгумацію та перепоховання військовополонених з території військової частини. Станом на 19 червня 2008 року було ексгумовано близько 1200 людських останків.


Переглядів: 3640
Поширень: 0