Що нового в роботі вінницької митниці?

— Раніше транспортні засоби оформляли в пунктах пропуску. Це було проблематично. На пунктах їх повинні були зустрічати з певною сумою грошей, які треба було платити за оформлення. Із 24 червня, згідно з наказом Державної митної служби, транспортні засоби будуть оформлятися у внутрішніх митницях.

На яку суму вінницька митниця поповнила бюджет?


— За 5 місяців ми перерахували до бюджету 173,8 мільйона гривень податків та зборів. Оформили понад 16 тисяч вантажних митних декларацій. Загальний товарообіг сягнув понад 339 мільйонів доларів і порівняно з таким же періодом минулого року зріс майже на 51 мільйон.

Що найчастіше ввозять на Вінниччину і що вивозять?

— Основними експортними товарами є гіркі настоянки, соки, соняшникова олія, столярні вироби, фруктові наповнювачі, гідронасоси. Імпортує область тягачі, мінеральні добрива, легкові автомобілі, непромислові діаманти, причепи, холодильне обладнання. Найбільше зовнішньоекономічних операцій було з Росією — 34 відсотки загального товарообігу. На другому місці — Німеччина, потім Польща та Білорусь.

Із якими порушеннями стикаються митники?

— Предметами порушень митних правил були промислові товари й транспортні засоби. Якщо порушення незначні, то ми штрафуємо порушників. Уже стягнули штрафів на 195 тисяч гривень. Деякі справи передали до суду. Останні прийняли рішення про конфіскацію.

Кримінальні справи останнім часом порушувалися?

— Ні. Але відсутність гучних справ не варто розцінювати як мінус у роботі.

Сім років тому одній жінці, аби забрати на вінницькій митниці надіслану її коханим із Америки золоту троянду, довелося заплатити 800 доларів. Сьогодні подібні прецеденти трапляються?

— Практично ні. Люди стали більш поінформовані. Знають, що товар вартістю більше 200 євро підлягає розмитненню. Проконсультуватися можна на прийомі в мене та моїх заступників.


Переглядів: 2871
Поширень: 0