Сезон на ці ягоди закінчується, але ціни не знижують. Кілограм смородини коштує 8–10 грн. За черешню та вишню просять по 10.

— Смородина і малина ще максімум тиждень будуть, — пересипає ягоди з відра у відро жителька села Вінницькі Хутори 65-річна Галина Шаповалова. — Беріть, бо проґавите. Дешевше не буде. Це торік смородіну по 6 гривень купити можна було.

Черешню та вишню продають із маленьких відер кілька людей.

— Ні вишня, ні черешня цього року не вродила, — розводить руками 60-річна Марія Панчук із села Тюшки Вінницького району. — Того й дорога така. А клубніка пройшла вся. Он по 12 гривень останню жінка продає, маленьку й покручену.

Поруч жінка із підв’язаним теплою хусткою попереком торгує огірками.

— На огірки дивіться, якщо вони повністю зелені — то це ті, що висіли в теплицях, а якщо один бік недостиглий, то це городній, бо на землі лежав, — повчає покупців 47-річна Валентина Костюк із села Пиків Калинівського району. — Огірки впадуть у ціні. Щас по 2,5–3 гривні, а будуть ще на гривну дешевші. У тому році неврожай був, то по 3 гривні в розгар сезону стоїли.

Покупці зрідка купують по кілограму ягід. Ніхто не торгується.

— Та тут торгуйся не торгуйся, — махає рукою 40-річна вінничанка Віра Горчинська. — На базар добре перед електричками ходити. Тоді якраз всі продавці розпродатися хочуть, бо на поїзд спішать. От зранку добре приходити перед дев’ятою годиною. В обід — перед другою. А ввечері — перед шостою.

У міській санстанції рекомендують придбання персиків, винограду та кавунів відкласти на кінець липня.

— Овочі і фрукти треба купувати в сезон, — попереджає головний лікар міської санстанції Олексій Сорочан, 37 років. — Тоді вони корисні. А якщо вирощені на нітратах, то це для краси, а користі ніякої. Навіть неприємності можуть бути. Хоча таке трапляється рідко. Зараз пора смородини, малини, черешні, вишні. А от для кавунів та персиків ще рано.


Переглядів: 3338
Поширень: 0