томограф для очей

Лікарі отримали надсучасний спектральний оптичний когерентний томограф. Обладнання, вартістю 460 тис. грн, придбали за кошти обласного бюджету.

— Цей апарат дозволяє бачити сітківку, як на гістології (дослідження тканин. — ”ГПУ”), — каже завідуючий відділенням Володимир Ніколайчук, 54 роки. — Також його використовують для вивчення рогівки ока, аналізу зорового нерва.

Володимир Йосипович зазначає, що виявлення глаукоми, захворювання очей із підвищеним внутрішньоочним тиском та зниженим зором, і атрофії зорових нервів — велика проблема.

— Є можливість визначати патологію зорового нерва, яку раніше ми практично не діагностували, ще на доклінічній стадії, — продовжує. — Особливо коли оцінюємо, прогресує хвороба чи ні. Проводити таке обстеження можна стільки, скільки потрібно. Ніякої шкоди, випромінювання немає. Не потрібно чекати результати. Реальне зображення одразу з’являється на моніторі.

Результати томографії ока кожного пацієнта зберігаються в пам’яті апарата. Їх можна роздрукувати, вивести на екран і порівняти з попередніми обстеженнями.

— Із роздільною здатністю менше як 6 мікрон це перший апарат в Україні, — зауважує. — Іноді ми не знаємо, чого хворий втрачає зір. А при аналізі поля зору, приміром, визначаємо, що це патологія не в оці, а в голові.

Щодо вартості надсучасної томографії ока Володимир Ніколайчук повідомив, що для хворого обстеження безкоштовне:

— Апарат придбаний за державні гроші й стоїть у державній структурі. Витратні матеріали — це папір і чорнило.

Цьогоріч офтальмологи обласної лікарні отримали за кошти держбюджету відеощілинну лампу для біомікроскопії ока та автоматичний периметр для дослідження автоматичного поля зору.


Переглядів: 4004
Поширень: 0