Стів Роджерс намагається знайти своє місце в сучасному світі і продовжує співпрацю з Ніком Фьюрі та організацією ЩИТ. Цього разу він об\'єднується з Наташею Романофф (Чорна Вдова), щоб битися з могутнім, але скритним ворогом у Вашингтоні наших днів.

Кінокомікс про пряме втілення Американського духу як передаваного в коміксах ідеала став дев\'ятим фільмом кіновсесвіту Marvel. Ще до виходу "Першого месника: Інша війна" в прокат, режисери сіквела Ентоні і Джо Руссо були приписані для роботи і над третім фільмом. Брати були обрані на заміну Джо Джонстону, постановнику першого фільму, щоб привнести в серію щось свіже, так як вони в першу чергу відомі роботою над популярним серіалом "Уповільнений розвиток".

Сцена, в якій Кеп стрибає з літака без парашута, була взята з обкладинки коміксу лінійки Ultimates, що вийшов в 2002 році. Саме з цієї серії і знімається кіновсесвіту Marvel.

Себастьяну Стену, якого можна було побачити в першому фільмі "Перший месник", довелося дуже багато тренуватися для сіквела. Він тренувався фізично близько 5 місяців. Крім того, щоб більше вникнути в тему фільму, він переглядав історичні матеріали про війну, шпигунів, військову хроніку. На момент виходу "Перший месник: Інша війна" персонажі Ртуть і Пурпурова Відьма, яких можна побачити в сцені після титрів, належать і студії Marvel і 20 Century Fox. Сцена після титрів натякає на кінокомікс "Месники: Ера Альтрон".

Знімався фільм на території Клівленда (штат Огайо), Каліфорнії і і Вашінгтноне (округ Колумбія). До зйомок приступили в квітні 2013 року.