Дія розгортається навколо дівчини-підлітка Беатрис Пріор в деспотичному Чикаго майбутнього. У її світі суспільство розділене на п\'ять фракцій, де кожна представляє певну рису: Щирість, Зречення, Безстрашність, Дружелюбність, Ерудиція. У заздалегідь визначений день кожного року всі підлітки, що досягли 16 років, зобов\'язані вибрати одну з п\'яти фракцій та приєднатися до неї до кінця свого життя. Для Беатрис прийняти рішення — означає зробити вибір між бажанням залишитися зі своєю родиною і можливістю бути собою. Її остаточне рішення здивує не лише всіх оточуючих, але навіть її саму...

Фільмом займається студія Summit Entertainment, яка випустила в світ всім відому франшизу "Сутінки". Сюжет фільму заснований на романі, що входить до серії книг Вероніки Рот. Права на зйомки фільму за романом були придбані Summit Entertainment в березні 2011 року. Для прикриття проекту, студія і творці фільму дали йому кодове ім\'я "Дрозд". Ніла Бергера, режисера "Дівергента", студія посадила в крісло режисера наприкінці серпня 2012 року, після чого фільм нарешті і був пущений у виробництво. Зйомки безпосередньо почалися в квітні 2013 і закінчилися в липні того ж року, в основному пройшовши в Чикаго. Ще тільки на перших порах роботи студія Lionsgate вже знала, що фільм буде випущений у форматі IMAХ, з чим вона вже працювала під час випуску серій франшиз "Сутінки" і "Голодні ігри".

Після успіху першої частини "Голодних ігор", студією Lionsgate був збільшений бюджет. Первісна цифра становила 40 мільйонів доларів, піднявшись пізніше до 80 мільйонів. Виконавиця головної ролі Шейлін Вудлі і актор Майлз Теллер до "Дівергента" вже встигли зіграти разом. Вони виконали головні ролі в драматичному фільмі "Захоплюючий час". Актриса Кейт Вінслет під час зйомок була вагітною. Крім того, однією з виконавиць стала дочка Ленні Кравіца по імені Зої.

Ще до моменту зйомок фільму почалася невелика робота над майбутнім сиквелом, який стане другим фільмом з трьох.