У цій зворушливій і кумедній історії цинік Мартін Сіксміт, вельми шановний журналіст, будучи звільненим не знає, що робити. Аж тут, прямо на одній з тих нудних вечірок, де всі ходять у костюмах і розмовляють про справи стикається з дівчиною, яка пропонує йому привабливу історію. Це драма ірландської жінки, котра народивши дитину підлітком, позбулася сина - його забрали в якийсь один з монастирів, при цьому не повідавши матері подальшу долю малюка. Тепер же, через багато років журналіст може взятися за розслідування, під час якого він дізнається і про жорстке перевиховання молодої матері, і деякі подробиці закулісся, де правлять монашки.

Ця стрічка несе в собі таку популярну зараз тему реальних історій в кіно. В якості першоджерела виступає книга "Втрачене дитя Філомени Лі", автором якої являється реальний журналіст Мартін Сіксміт. Так в деяких моментах, коли показують хронікальні вставки "домашнього відео", можна побачити і відео з справжнім сином Філомени.

Після прокату на деяких фестивалях і не тільки, "Філомена" стала володарем одних з найпрестижніших нагород чи навіть просто номінацій. Так в скарбничці драми Стівена Фрірза нагороди фестивалю Golden Globes (три номінації), BAFTA (чотири призи), кінофестиваль у Торонто та ін Крім того, ця зворушлива драма увійшла в список борців за статуетку Оскара в чотирьох категоріях. При цьому одна з категорій "Кращий адаптований сценарій", в роботі над яким брав участь і сам Стів Куган. Так навіть оригінальне фото Мартіна Сіксміта і Філомени Лі, де вони сидять на лавці під час інтерв\'ю, втілилися в офіційний постер для фільму. Саме бажання попрацювати над цією історією і виникло у Стіва Кугана, який зіграв журналіста Сіксміта, після прочитання інтерв\'ю. Для Стівена Фрірза стрічка стала шостою роботою, в якій задіяна актриса Джуді Денч.