Фільм, в якому можна трохи інакше поглянути на відьму злодійку з казки "Спляча красуня". Малефісента - чаклунка, яка завжди намагалася підтримувати мир між людський расою і лісовим народцем. Та людина завжди знайде причину, щоб своєю дією стати бичем природи. Так і цього разу, коли мешканці одного з королівств біля лісового житла чаклунки загрожують зеленим апартаментам знищенням, жінці доводиться діяти. Маліфісента накладає прокляття на Аврору, на дочку короля, який стоїть у витік загрози лісових хащах. З роками відьмі стає зрозуміло, що саме Аврора може стати порятунком для обох із протидіючих сторін.

Прототипом персонажа, зіграного Анджеліною Джолі послужила недобра чаклунка з мультфільму "Спляча красуня" (1959) студії Disney. В анімаційній версії казки трохи переінакшили образ чаклунки, яка наклала закляття на дочку короля. В оригінальній казці Шарля П\'єро це була ображена фея. Проте, з оригінального мультфільму був узятий майже що весь візуальний образ, з деякими змінами в зовнішності і вбранні. Крім того, анімаційний фільм подарував "Чаклунці" Роберта Стромберга пісню "Once Upon a Dream", яку на прохання Джолі виконала Лана Дель Рей.

Зйомки стартували в червні 2012 року, перш ніж прийти до доопрацювання сцен з комп\'ютерною графікою, якої в фентезі про Малефісент не так вже й мало. Про те, що чаклунку гратиме дружина Б. Пітта, стало відомо в 2011 році. Водночас боси Дісней закріпили в кріслі режисера Тіма Бертона, який пізніше пішов з проекту. Його замінив Стромберг, який в першу чергу відомий як художник-постановник фільмів "Аліса в країні чудес" (2010) і "Оз: Великий і Жахливий" (2013). На виробництво "Чаклунки" був виділений найбільший бюджет за всю історію існування студії Disney. До цього рекордсменом був "Трон: Спадщина".