Фільм, назва якого числитися в 10 номінаціях на Оскар. Щоб простежувати лінію крадених товарів, при чому вельми дорогих, а іноді й історично цінних, ФБР засилає на ринок краденого своїх людей. Спочатку локальна, з часом задумка перетворюється на щось більш глобальне, що призводить до розслідування справ корупції в середовищі політиків і високопоставлених осіб. Це була реальна операція, яку федерали проводили в період з 70-х по 80-ті роки. Засланим козачком став схильний до шахрайства бізнесмен Ірвінг Розенфельд, який попався на гачок агента ФБР, по імені Річі ДіМазо.

У 2010 році сюжет для "Афери по-американськи" увійшов до "чорного списку сценаріїв", що траплялося з багатьма проектами, які в підсумку добре вистрілюють в прокаті. Вирішивши зайнятися фільмом, режисер Девід О. Расселл переписав сценарій. Хоча сам він зізнається, в чому його підтримували і самі актори, що для нього в першу чергу важливий символізм всередині кадру, ніж залізно слідувати букві сценарію.

Щоб відповідати історичному прототипу, Крістіан Бейл, про що вже давно складають легенди, знову вдався до зміни ваги і зовнішнього вигляду. Він набрав 40 фунтів і весь час намагався зовні триматися так, як це робив його прототип.

Знімався фільм у період з березня по травень 2013 року. Якраз під час роботи над фільмом, в Америці стався теракт, коли там проходив марафон в Бостоні, де фільм і знімався, тому в зйомках був зроблений невеликий перерву. На першому етапі фільм носив назву "Американська нісенітниця", в оригіналі звучить як "American Bullshit". Історію про операцію ABSCAM збиралися екранізувати ще в 80-х, відразу ж після розкриття подробиць. Режисером мав стати француз Луї Маль, а головні ролі виконати Джеймс Белуші і Ден Ейкройд.

У свій перший знімальний день на майданчику, Роберт Де Ніро не впізнав Крістіана Бейла, сказавши потім що той в житті зовсім інший. Він навіть відвів убік О. Расселла і запитав, хто це.