Хакер Коет Лет, житель Лондона недалекого майбутнього, вже скільки б\'ється над тим, щоб зрозуміти, вникнути в той океан навколишнього світу, в який він був кинутий при народженні. Життя, що це таке, навіщо воно Нам, Йому і взагалі. Разом з ним цим питанням, але вже у своїх цілях, займається Менеджмент, який є все і скрізь. Щоб перешкодити екзистенціальним пошукам відлюдника Лета, Менеджмент підсилає до нього свого агента, молоду дівчину, завдання якої розбуркати Коета, відвернути його, відвести від істини. Він потрапляє не тільки в лабіринт нових відчуттів, які чужі йому, але заплутується в собі і своїх прагненнях ще більше.

Перший варіант сценарію для фільму був написаний протягом десяти днів. З-під пера сценариста Пета Рашина вийшло 145 сторінок, в яких він задавався питанням цінності життя і його сенсу. На роботу його надихнула книга "Еклесіаст", біблійна книга, яка увійшла в число Соломонових книг. При цьому спочатку автор тримав у голові загальний напрямок фільму Гілліама "Бразилія". Сам Гілліам каже, що "Теорема Зеро" увійшла у своєрідну трилогію "Оруеллівського триптиха", до якої також увійшли "Бразилія" і "12 мавп". Прем\'єра пройшла в рамках 70-го міжнародного Каннського кінофестивалю.

Знімати фільм почали у жовтні 2012 року і продовжували близько 36 днів, хоча Террі Гілліам готовий був зайнятися виробництвом ще в 2009 році. Проте на той час основні труднощі оберталися навколо виконавця головної чоловічої ролі. Біллі Боб Торнтно вибув з проекту, оскільки страждає від фобії антикваріату, що не дозволяло залучити його до роботи на території Лондона. Самим же першим кандидатом, якого пропонували продюсерси, був Юен МакГрегор. Як завжди під час роботи над "Теоремою Зеро" режисера переслідували звичні для нього проблеми. Зокрема, однією з таких було одвічне питання коштів, тому що бюджет був досить скромним.