Фільм, в основу якого ліг світовий бестселер. Міа ще безневинний підліток, перед яким лежить цілий світ. 17-річна дівчина любить класичну музику і збирається розвиватися у цьому напрямку, граючи на віолончелі. Новий знайомий, який грає в рок-групі, тільки підтримує її прагнення і допомагає. Все змінюється, коли під час поїздки по засніженому Орегоні, Міа розуміє, що машина її сім\'ї потрапила в аварію, а сама вона впадає в кому. Сама ж дівчина лежить в комі, проте її душа ходить по землі, щоб вирішити, чи варто повертатися до життя. Вплинути на рішення можуть друзі та рідні, за якими вони спостерігає, будучи для них невидимкою.

Ставши зіркою завдяки фільмам "Пипець", Хлоя Грейс Морець стала отримувати різні запрошення і в інші кінокартини. На момент зйомок в "Якщо я залишуся" актрисі якраз було стільки ж, скільки і її героїні. У гонитві за роллю дівчина випередила інших, не менш відомих актрис. Її конкурентками були Емілі Браунінг ("Заборонений прийом", "Спляча красуня") і Дакота Фаннінг ("Війна світів", "Гнів").

Про перенесення книги Гейл Форман заговорили в грудні 2010 року. Тоді ж і відсилалися запрошення артисткам, які могли б зіграти в "Якщо я залишуся" головну роль. Початковим кандидатом на крісло режисера була Кетрін Хардвік ("Королі Догтауну", "Сутінки"). Через деякий час її все ж замінили на бразильця Ейтора Далію, замість якого в кінцевому підсумку режисирував Р. Дж. Катлер. Останнього запросили вже в кінці січня 2013 року, тоді ж Грейс Моріц була офіційно взята на головну роль. До зйомок приступили 30 жовтня того ж року, обравши місцем роботи Ванкувер і Британську Колумбію. На момент виходу фільму вже існувало літературне продовження історії. За сюжетом з подій першої книги минуло три роки і показаний погляд на ситуацію крізь призму відчуттів Адама, друга Мії.