Історія від режисера таких хітів, як "Шоколад" і "Хатіко: Найвірніший друг". Мадам Малорі (Хелен Міррен), власниця ресторану "Плакуча верба", пишається тим, що її заклад удостоєно мітки в каталозі "Мішлен". Крім того, її офіціанти подають страви навіть самому президенту Франції! Коли ж в містечко, головна кухня якого належить Мадам Малорі, в\'їжджає сім\'я емігрантів з Індії, в її життя приходить невеликий хаос і... конкуренція! Справа в тому, що голова індійського сімейства задумує відкрити свій ресторан, який відрізнятиметься національною кухнею, яка, на думку чоловіка, складе належну конкуренцію "плакуча вербі". Пристрасті вщухають, коли героїня Хелен Міррен бачить у сині її конкурента геніального кухаря, якого вона, зі своїм діамантовим смаком, береться вчити особливостям французької і не тільки кухні.

Одна з головних особливостей кінокартин режисера Лассе Халльстрем є те, що він ставить свої роботи по вже існуючим історіям, взятих в літературі. "Прянощі і пристрасті" не став винятком, і сюжет його нового фільму заснований на бестселері Річарда Ч. Мораїса. Призвідником ідеї зняти фільм за книгою цього автора стала Джульєтта Блейк, яка прочитавши творіння Мораїса була дуже зворушена історією такий собі толерантності шляхом примирення двох національностей і кухонь. Тільки художньому фільму, головним продюсером якого і виступила жінка, передувала документалка. Її бажання перенести історію на великий екран підхопили і Стівен Спілберг і Опра Уїнфрі, які виступили продюсерами. Лассе Халльстрем же був затверджений на пост режисера стрічки на початку липня 2013 року.

Спеціально для консультацій були запрошені відомі кухарі, як французької та загальної кухні, так і конкретно індійської. Для Шарлотти Ле Бон, в героїню якої закохується індієць Хассан, роль в "Прянощі і пристрасті" стала першою, якщо брати саме фільм американського виробництва. На роль її затвердив сам Стівен Спілберг, який після кастингу випадково натрапив на статтю про неї в одному з журналів.