Багато хто намагається втекти від свого минулого, але не всіх воно покидає. Роберт Макколл з вигляду звичайний чоловік, порядний і хороший управитель у великому супермаркеті. Однак у цієї людини є минуле, про яке не знають його колеги. В минулому Роберт служив в загоні спеціального призначення, просто вийшовши на пенсію він вирішив почати все з чистого аркуша. Ось тільки совість військового не дозволяє чоловікові стояти осторонь, коли навколо витає вуличне насильство і беззаконня. Раз, заступивши за співробітницю в супермаркеті, Макколл приймає рішення повернутися на службу, коли його знайома постраждала від рук російської мафії. На стежці війни герою належить не тільки помститися за дівчину, але й виступити проти агентів ЦРУ, що змінили своїй присязі.

Головна роль, яку в "Праведнику" виконує Дензел Вашингтон, спочатку повинна була перепасти австралійцю Расселу Кроу. Це було в 2010 році, коли в якості режисерського крісла продюсери планували посадити Пола Хаггіса (Зіткнення, Три дні на втечу). Ще одним кандидатом в режисери фільму був Ніколас Віндінг Рефн, відомий за стрічкою "Драйв". Хлоя Морец теж була взята в каст пізніше. Спочатку Террі, яку і зіграла молода актриса, була за сценарієм набагато старше. Персонажа "переписав" режисер фільму Антон Фукуа (Тренувальний день), якого Грейс Морец вразила в іншому фільмі.

Фільм являє собою не зовсім оригінальну основу, оскільки був знятий за серіалом, який американське телебачення крутило в 1985 році. Так Мелісса Лео була взята в повнометражну версію не даремно, бо вона з\'являлася в самому серіалі теж. До зйомок Антон Фукуа приступив у червні 2013 року. Тоді ж планувалося, що "Праведник" буде випущений на великі екрани в квітні 2014 року, але пізніше реліз перенесли на вересень 2014 року. У лютому 2014, при тому, що до прем\'єри залишалося ще півроку, студією Sony було вирішено зайнятися сценарієм сиквела. Початковий бюджет фільму становив 50 мільйонів доларів, 20 з яких повинні були піти Дензелу Вашингтону.