Дивовижний і добрий мультфільм, основою для сюжету якого послужила книга "Тут монстри!" Британського письменника Алана Сноу. Ключовими героями історії є потворні, але милі тролі і їх друг Еггс, сирота, якого монстрики прихистили у себе в підземних оселях. Незважаючи на те, що ці нісенітні коротуна приводять в жах все місто, на ділі ж вони дуже добрі і навіть трохи боягузливі. Однак, незважаючи на всю необразливість цих істот, дехто, по імені Арчибальд Снетчер планує їх знищити. Тут вже тролям нічого не залишається, як зібрати всю свою мужність в кулачки і під проводом Еггса зруйнувати плани лиходія.

Джерелом для сценарію цього мультфільму послужила дитяча книга "Тут монстри!" Британського письменника Алана Сноу. Його літературу можна віднести до зразків, написаним Роальдем Далем і Джоан Роулінг. Одним з режисерів виступив сценарист першої частини трилогії "Сезон Полювання" (2006). В іншому ж творцями виступили творці мультфільмів "Кораліна в країні кошмарів" і "Паранорман". Як і в цих двох роботах, в мультфільмі "Сімейка монстрів" була використана технологія стоп-моушн. Тобто все, що відбувається на екрані, знімалося покадрово, що вельми копітко.

Проект "Сімейка монстрів" бере свій початок у 2008 році, коли студія Laika в список своїх майбутніх проектів включила історію про тролів. Правда тоді ще точно не було відомо, в якому вигляді буде представлений проект. Самі образи монстрів, які одягнені в картонні коробки, були взяті прямо з ілюстрацій самого Алана Сноу. Для актора Бена Кінглсі "Сімейка монстрів" став другим анімаційним проектом в його фільмографії. Світ цього мультфільму черпався з таких джерел, як "Олівер Твіст", "Бразилія" та "Пригоди Барона Мюнхгаузена", про що заявили художники Курт Ендерле і Пол Лесейн.