Книгарня «Є» запрошує на покази найкращих стрічок Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DOCUDAYS UA, які будуть проходити з 1 по 10 грудня.

Початок показів – о 18:00

Цьогорічний XI Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA у Вінниці, організаторами якого традиційно є Вінницька обласна громадська організація «Подільський центр соціальних технологій» та Хмільницька районна громадська організація «ПРАВО», протягом тижня запропонує глядачам актуальні фільми виробництва України, США, Ізраїлю, Польщі, Швейцарії та інших країн. Крім того, мешканці і гості міста матимуть змогу взяти участь у обговоренні стрічок.

Серед фільмів будуть такі, як скандальний «Путінські ігри», призери численних конкурсів «Євромайдан. Чорновий монтаж», «Йоанна», «Ув’язнені» та інші.

Програма показів:

1 грудня:

Путінські ігри / Putin Games, Алєксандр Ґєнтєлєв, Ізраїль, Австрія, 2013, 90 хв

Вперше за всю історію Зимових Олімпійських ігор змагання проводять на субтропічному курорті. «Сочі 2014» за витратами на підготовку – найдорожча Зимова Олімпіада, яка б’є всі рекорди за масштабами корупції та манії величі. Режисеру Алєксандру Ґєнтєлєву вдалося поговорити з багатьма ключовими фігурами. Ці розмови допомогли авторові продемонструвати, що підготовка цієї Олімпіади є відчутною екологічною загрозою та історією про величезне розкрадання грошей.

2 грудня:

Євромайдан. Чорновий монтаж, Україна, 2014, 60 хв

Три місяці революції. Від обуреного протесту до народного єднання. Від каструль на голові до кийків і бронежилетів. Від ейфорії перемоги до оплакування загиблих Небесної сотні. Епізоди майбутніх фільмів про Євромайдан склалися у калейдоскоп революції, що не потребує коментарів.

3 грудня:

Помаранчева зима / Orange Winter, Андрій Загданський, США, 2007, 72 хв

Вибори Президента України, 21 листопада 2004 року. Два кандидати: призначений «нащадок» влади і впливовий опозиційний лідер. Наступного дня після виборів провладні канали оголошують Віктора Януковича переможцем. Обурені жителі Києва виходять на вулиці… Так 10 років тому почалась Помаранчева революція. Саме час згадати про неї

Кафе "Вояж" / Café Voyage, Роман Бондарчук, Україна, 2013, 12 хв

Вова – охоронець на приватному рибному підприємстві. У радянські часи і на початку 90-х він очолював рибгосп. Нині спостерігає життя на узбіччі, зі свого «офісу» – покинутого придорожнього кафе «Вояж». Його розповіді й пригоди поступово відкривають нам картину сучасної України.

4 грудня:

Ув’язнені / Sgurot, Liat Mer / Ліят Мер, Ізраїль, 2013, 56 хв

Події фільму відбуваються у жіночій тюрмі «Неве Тірца», що розташована у центральній частині Ізраїлю. Очима трьох героїнь – іудейки, мусульманки і християнки – глядачі фільму спостерігатимуть дворічну історію взаємин співкамерниць, а також стосунків жінок і тюремної охорони. Міцні й водночас уразливі відносини між ув’язненими і персоналом тюрми, а також стосунки в\'язнів між собою сповнені загальною недовірою і, разом з тим, взаємоповагою.

Йоанна / Joanna, Aneta Kopacz / Анета Копач, Польща, 2013, 45 хв

Через записи в блозі Йоанна стала для багатьох читачів втіленням життя, сповненого радості. Йоанна починає вести онлайн-щоденник, коли дізнається, що хвора на рак і жити залишилося три місяці. Тоді вона обіцяє Ясеві, своєму п’ятирічному синові, що зробить усе можливе, аби протриматися якнайдовше. І починає писати заради нього.

5 грудня:

Життя в раю – нелегали по сусідству / Life in Paradise – Illegals in the Neighborhood, Roman Vital / Роман Вітал, Швейцарія, 2013, 78 хв

З того часу, як швейцарський уряд організував для біженців, яким відмовили в притулку, депортаційний центр в ідилічному гірському селищі Вальцейна, кожний четвертий, хто проживає там – нелегальний іммігрант. «Життя в раю» викриває систему швейцарської політики надання притулку біженцям і те, як привілейовані жителі Заходу поводять себе з сусідами-біженцями. Як це впливає на їхні життя і як воно – бути шукачами притулку в «раю»?

10 грудня:

Капітан і його пірат/Der Kapitän und sein Pirat, Andy Wolff / Енді Вольфф, Німеччина, Бельгія, 2012, 84 хв

Кшиштоф Котюк, капітан вантажного судна Hansa Stavanger, 2009 року протягом чотирьох місяців був заручником сомалійських піратів. Режисер Енді Вольфф супроводжує капітана під час курсу психотерапії, спрямованого на примирення з пережитим, відчуттям поразки й закидами звільнених членів команди про те, що він співпрацював із піратами. Агадо, капітан піратського судна, не потребує психотерапії. Він отримав майже тримільйонний викуп і не втратив поваги своїх поплічників, його багаторічний досвід життя на війні позбавляє будь-яких моральних дилем, що постають перед ним, а його розум холодний через жування листя ката. Парадокс, але цих двох чоловіків об’єднує взаємоповага, народжена під час викрадення. Фільм знайомить нас із двома протилежними світами, дає унікальні свідчення основних учасників подій і відкриває маловідомі подробиці міжнародної торгівлі.

 

Адреса книгарні «Є»:
м. Вінниця, вул. Соборна, 89.

Вхід вільний.

Медіапартнер заходу – тижневик «Український тиждень».